Liisa Väisänen ja Juha Luodeslampi - Uskosta taiteeseen

LIISA VÄISÄNEN JA

JUHA LUODESLAMPI

Uskosta taiteeseen

Lasten Keskus/LK-kirjat 2010, 243 s.

Kirjan julkaisseesta tahosta huolimatta Uskosta taiteeseen ei ole lasten kirja. Teos käsittelee rinnakkain kahta painavaa teemaa: taidetta ja uskontoa. Kirjassa pyritään avaamaan niiden yhteistä kenttää.

Kirjan keskiössä on visuaalinen taide, erityisesti maalaustaide ja myös arkkitehtuuri. Kirjassa todetaan, että uskonto ja kuvataiteet ovat aina liittyneet yhteen. Taiteellinen ilmaisu liittyy uskontoon. Uskontoon liittyy myös mysteeri. Vastaavasti taide pyrkii ilmaisemaan ja käsittelemään mysteerejä.

Kirjassa taiteeseen tuodaan teologisia näkökulmia. Käsittelyssä ovat esimerkiksi taiteen kirkkohistorialliset juuret, Jeesuksen kuvaaminen taiteessa, keskiajan hengelliset virtaukset sekä reformaation ja vastauskonpuhdistuksen vaikutus. Kirjan lopussa pohditaan muun muassa taide- ja uskonnonopetusta suomalaisessa pedagogisessa traditiossa sekä luterilaista taidekeskustelua. Teoksen näkökulmissa on laajuutta. Esimerkiksi tanssi voi toimia uskonnonpedagogisena metodina.

Lukijalle tarjotaan lyhyt taidehistoria romaanisesta tyylistä romantiikkaan ja realismista abstraktiin taiteeseen.

Ansiokasta pohdintaa löytyy myös tekijän, teoksen ja vastaanottajien välisistä suhteista sekä taiteen eettisyydestä ja taiteilijoiden moraalista.

Yksi kirjan välittämistä tärkeistä oivalluksista on se, että taide itsessään on oppimisen arvoinen asia ja itseisarvo, ei välinearvo. Taiteen kokeminen onnistuu kaikilta, mutta siihenkin voi kasvaa ja saada pedagogista apua. Taiteeseen kasvatuksen lähtökohtana voisi olla se, että näemme ja koemme taidetta ympärillämme.

Uskosta taiteeseen sisältää paljon perustavanlaatuista tietoa ja oivaltavia näkökulmia. Teos on kirjoitettu selväsanaisesti. Aihealue itsessään haastaa lukijan. Antoisin kirja saattaa olla niille, jotka ovat sen teemoissa jo valmiiksi enemmän tai vähemmän sisällä. Muillekin asia avautuu, kunhan siihen jaksaa syventyä.

Kirja sisältää jonkin verran kuvia, lähinnä maalauksista. Aihealue olisi mahdollistanut kuvien laajemman käytön havaintomateriaalina ja virikkeinä.

JUHANA UNKURI

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.