Aitoa ja vahvaa syvästä ja tuoreesta

MAIJA-LIISA WESTMAN

TEATTERIYHDISTYS KULISSI

Suruttomat

Ensi-ilta Survo-Korpelassa 17.7.2010 Minna Canth oli rautainen nainen, siitä ei liene epäilystä. Hän oli kauppias ja kirjailija, ja molemmissa ammateissaan älykäs ja peloton nainen. Canth ei kalastellut kansansuosiota eikä teoksissaan kaihtanut kipeisiin aiheisiin puuttumista.

Samaa pelottomuutta ja heittäytymistä on Kulissin väellä. Höttöisen kesäteatteritarjonnan aikoina vaatii aikamoista avarakatseisuutta tarttua Canthin 1885 ilmestyneen klassikon, Työmiehen vaimon, pohjalta tehtyyn näytelmätekstiin. Entä uppoaako traaginen tarina kahden kulttuurin yhteentörmäyksestä ja viinankipeästä, kahta naista pyörittävästä miehestä yleisöön?

Uppoaa! Kulissi näyttää esityksellään, ettei aihe ole pölyttynyt. Työryhmä selättää tekstin ja tempaa katsojat mukaansa sellaisella intensiteetillä, että huimaa. Minun kesäteatterikimarassani tämä esitys on ehdotonta huippua.

Ensiksikin Sirkku Peltolan näytelmäkäsikirjoitus on elävä, syvä ja tuore. Matti Puurtisen sävellykset Heikki Salon sanoihin eivät ole draamatekstin irtolisäke. Tässä musiikkinäytelmässä dialogi ja musiikki ovat kuin loimilanka ja kude: ne liittyvät saumattomasti yhteen. Lisäksi Anne Joutsimäen koreografia istuu kokonaisuuteen loistavasti. Se tuo esitykseen eloa ja iloa, eikä ole väkisin mukaan ympättyä lavaliikehdintää.

Kulissin Suruttomat on vivahteikas, täynnä latausta ja ammattitaitoisesti tehty esitys. Sen voima on vahvoissa joukkokohtauksissa ja esiintyjien rohkeassa heittäytymisessä. Suurimmat kiitokset saa ohjaaja Tuula Saarinen, jonka draaman taju kantaa alusta loppuun. Kun ohjaajalla on varma näkemys kokonaisuudesta, voi esiintyjä luottavaisena työstää omaa rooliaan. Tämä näkyy: esitys on komeaa katsottavaa.

Niin pääosan esittäjät - Ulla-Maija Hänninen Johannan roolissa, Joonas Kuusela Ristona, Anumaaria Tulla Homsantuuna - kuin koko muu ensemble saivat ensi-iltayleisöltä raikuvat aplodit. Ansaitusti. He näyttivät, että inhimillinen ja puhutteleva teatteri on voimissaan.

Valot: Riku Suonio. Orkesteri: Tuukka Jurkka, Aaro Laitela, Eemeli Männistö, Veera Puhakka. Kuoro: Palokan viihdelaulajat. Rooleissa: Ulla-Maija Hänninen, Joonas Kuusela, Anumaaria Tulla, Marja Pylkäs, Olli Kotro, Sari Honka, Anne Korpela, Aimo Walamies, Olli Heikkinen, Iiro Sillankorva ym.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.