Tuomo Rosenlund - Miehet puhuvat tunteistaan

Jokke Saharinen

TUOMO ROSENLUND

Miehet puhuvat tunteistaan

Arktinen Banaani 2010, 64 s. Taidesarjakuvan julkaiseminen on aina juhlan paikka. Niitä tipahtelee harvakseltaan kokeilevamman sarjakuvailmaisun ystäville, niukan tarjonnan sekä kustannuspoliittisten riskitekijöiden takia. Onneksi Tuomo RosenlundinMiehet puhuvat tunteistaan -kuvateos on kuitenkin saanut Arktisen Banaanin siunauksen.

Lähtökohtana albumille oli Rosenlundin vuosina 2008-2009 luoma maalaussarja, jossa toistuu tilanne miesten välisestä kommunikoinnista. Puhuvat päät lausuvat kuitenkin sanojen sijaan visuaalisia viestejä, jotka ilmaistaan sarjakuvakerronnasta tutuilla puhekuplilla. Taiteilija on kaavaillut maalaussarjaan viittäkymmentä osaa, joista 45 nähdään teoksessa.

Kokonaisuus on monella tapaa mielenkiintoinen. Se ei tarkkaan ottaen ole edes sarjakuvaa vaan kuvasarja, jossa on käytetty sarjakuvamaisia keinoja ja elementtejä. Se ei kuitenkaan määrää opuksen arvoa, vaikka vapaamielisemmin tulkittuna kokonaisuutta voidaankin pitää myös sarjakuvakenttään kuuluvana. Näin erityisesti silloin, jos kuvasarjaa verrataan muihin yksiruutuisiin sarjakuviin, kuten esimerkiksi Gary LarsoninKaukana poissa -hupailuun.

Kiinnostavampaa on kuitenkin kuvateoksen sisältö, joka onnistuneesti ilmentää kaikessa pateettisuudessaankin miehen mieltä tai paremminkin mielikuvaa miehen mielestä. Alkuosan kuvissa dialogi on vielä suhteellisen varovaista, mutta vauhtiin päästyään miehet rohkaisevat mielensä ja uskaltautuvat päästelemään yhä estottomammin.

Loppuosassa miesten ulkomuodot joutuvat myös muutoksen kohteeksi ja kuvasommittelu muuttuu luovemmaksi ja rohkeammaksi. Lopussa vastakkainasettelun aika on jo ohi, dialogi syvenee ja päästään surrealistisemmille tasoille, lähemmäksi absurdia miesten maailmaa.

Kuvakirjaan ei ole tulossa jatkoa, vaikka kuvasarja täydentyykin jossain vaiheessa niillä puuttuvilla viidellä teoksella. Albumin lopussa viitataankin jo varsin suuriin muutoksiin miehisessä maailmankuvassa.

Kaiken kaikkiaan teos on oiva todiste kuvan keinoista ilmentää tunnetta. Siinä missä sanan voima on sen mahdollisuudessa ilmaista asioita täsmällisemmin, piilee kuvan taika vastaavasti sen tulkinnanvaraisuudessa. Tätä tosiasiaa vasten onkin mielenkiintoista se, että nykytiedon mukaan kuva olisi ollut ennen sanaa.

Tuomo Rosenlund (s. 1976) on taidemaalari ja -graafikko, joka maalaa, piirtää ja kirjoittaa kankaalle. Hän on viime aikoina tutkinut sarjallisuuden, tekstin sekä ajan ja liikkeen merkitystä kuvataiteessa, jotka kaikki ovat myös sarjakuvailmaisun keskeisiä keinoja.

Tällaisenakin kuvateos on loistava osoitus taidesarjakuvan mahdollisuuksista, joka voi sujuvasti toimia vaikka miesten tunteiden tulkkina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.