Eminem palasi vahvasti pilleripurkilta

EMINEM

Recovery

Aftermath/Interscope

Edellisellä Relapse-levyllä Eminem ja hänen alter-egonsa räppäsivät itsetuhoisesta pillerikierteestä. Recovery on omistettu rohkaisuksi ihmisille, jotka yrittävät löytää valoa synkkään elämäänsä.

Eminemin vahvuudet ovat ennallaan. Hän räppää mielipuolisen taitavasti ja on hyvä tarinankertoja. Not Afraid -kappaleessa Eminem hehkuttaa tulkintansa ylivertaisuutta. Hän sanoo, että kansilehdestä luetut lyriikat ovat vain aavistus siitä sekasortoisesta voimasta, jonka hänen flownsa räjäyttää kuuluviin. Itsekehu pitää paikkaansa.

Hyvän musiikin lisäksi Eminem on jäänyt mieleen shokeeraajana. Aivan kuten toinen Detroitin tähti, Alice Cooper. Jälkikäteen tarkasteltuna molempien hirviöiden temppuilut ovat tietysti muuttuneet kesyiksi. Eminem on Cooperin tapaan tykästynyt myös vaarallisia aiheita käsittelevien konseptialbumien tekoon. Alice Cooperin edellinen levy kertoi sarjamurhaajasta, joka istuisi myös Eminemin tyyliin.

Recovery-levyllä on mukava tujaus rockia. Se on nyt muotia. Going Through Changes sämplää Black Sabbathia. Won't Back Down -kappaleessa Pink laulaa hienosti piinaavaa bluesia. Messevää riffittelyä löytyy myös levyn parhaimmistoon kuuluvasta Talkin' 2 Myself -kappaleesta.

Raskaiden sävelien vastapainoksi Recovery tarjoaa reilusti pop-tunnelmointia. Lauletut kertosäkeet ovat siirappia, jolla Eminem haluaa parantaa hauraita sieluja. Love The Way You Lien kohtalokkaimmat säkeet laulaa Rihanna. Ristiriitaisimpia tunteita herättää No Love, joka lainaa näppärästi eurodance-klassikko Haddawayta.

Hip hop -levyjen perisynti on liika pituus. Eminemin levyillä tunti ja vartti on muodostunut normaaliksi kestoksi. Huippubiisit hukkuvat tusinatuskailuun. Läpisurkeita sävellyksiä levyllä ei ole. Siitä on pitänyt huolen vastaavana tuottaja toiminut Dr. Dre. On kuitenkin pettymys, että Dr. Dre sävelsi levylle vain yhden kappaleen. Muhkeabassoisen So Badin.

AAPO SIIPPAINEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.