Avaruuden heijastuksia

SOLARIS

Esitys Nyrölän Kallioplanetaariossa 12.7.2010

Minkä tahansa kuunnelman polttoaineena toimivat kuulijan muistot ja mielikuvitus. Kuulijalle uskotaan valta rakentaa tarinan visuaalinen toteutus juuri sellaseksi kuin haluaa.

Lähes 40 vuotta Ylen Radioteatterin ohjaajana ja dramaturgina työskennellyt Väinö Vainio tietää tämän, mutta on kuitenkin tehnyt kuunnelman, joka tarjoillaan valmiiksi piirrettyjen kuvien kanssa. Vuoden 2008 Tampereen Teatterikesässä ensi-iltansa saanut Vainion dramatisointi puolalaisen Stanislaw Lemin scifi-klassikosta Solaris on toimiva. Se säilyttää hyvin Lemin luoman maailman ja tunnelman.

Psykologi Kris Kelvin ( Kari Kihlström) lähetetään toiseen aurinkokuntaan tutkimaan meren peittämää Solaris-planeettaa. Kyseessä ei ole mikä tahansa lätäkkö, vaan jättiläismäinen, miljoonia tonneja painava, elävä ja tietoinen organismi. Meri ryhtyykin tekemään omia psykologisia kokeitaan tiedemiehillä. Teemoja on useita, joista minulle päällimmäiseksi nousee perustavanlaatuinen pohdinta ihmisyydestä - mikä tekee meistä sen, mitä me olemme?

Alkuperäistekstiin verrattuna dialogia on paljon ja minäkertoja-Kelvinin rooli on pienempi. Samalla tarinasta katoavat ne kaikkein monimutkaisimmat satelliittien kiertoratojen laskukaavat ja filosofiset pohdinnot. Tarina tuntuu kansantajuisemmalta ja kevyemmältä. Selvää kuitenkin on alusta loppuun, että avaruusasemalla tässä ollaan ja ehdasta scifistä on kysymys. Tarina ei missään vaiheessa valahda löysäksi avaruus-Salkkareiksi, jollaiseen ikuisen rakkauden perään haihatteleva pohjateos antaisi hyvän mahdollisuuden.

Entäs ne kuvat?

Kallioplanetaarion katossa vaeltavat kuvat ovat hillittyjä ja kuvien kesto on pitkä. Koko ajan ei tarvitse olla ihmettelemässä jotain uutta. Kuvitus ei missään vaiheessa edes yritä viedä huomiota olennaiselta. Parhaimmillaan kuvat muodostavat teemoja eri tapahtumapaikoille, mikä osaltaan helpottaa tapahtumien hahmottamista.

Valmiiksi pureskeltua ja alleviivaavaa kuvitusta tekstille tarjotaan ilahduttavan vähän. Esimerkiksi tutkimusaseman alla vellova valtameri, eräs tarinan "avainhahmoista", kuvataan epämääräisenä violettina möykkynä, joka ei jyrää kuulijan omaa mielikuvitusta.

On kuitenkin vaikea sanoa, mitä lisäarvoa abstrakti ja yksinkertainen tietokonegrafiikka tuo tarinaan. Olisiko kuunnelma jotenkin huonompi, jos sen kahlaisi läpi silmät kiinni? Enpä usko, mutta juuri niin sen pitää ollakin.

Hienoa on myös se, ettei viitteitä Andrei Tarkovskin vuonna 1972 ohjaamaan elokuvaan ole havaittavissa. Esityksestä jää olo, että visualisointi on valmistettu tarkkaan harkiten. Se ei ole vain kuvitus kuvituksen vuoksi.

Korvat tarkkana

Vainion kuunnelma ei ole helppo iltapuhde. Lemin teos ei ole kovin paksu, mutta sisältö on pakattu tiiviiksi. On yllättävän raskasta istua paikoillaan puolitoistatuntia ja keskittyä kuuntelemaan aktiivisesti. Jos keskittyminen herpaantuu, vaarana on kärryiltä tippuminen varsinkin, jos ei tunne tarinaa entuudessaan. Toisin kuin korvalappustereoista tulevaa äänikirjaa, tätä kuunnelmaa ei voi kelata taaksepäin.

Paikkana Kallioplanetaario sopii hyvin kuunnelmanäyttämöksi. Akustiikka ei ole pienine kaikuineen täydellinen, mutta riittävä. Laadukkaiden ääninäyttelijöiden työ ei valu hukkaan. Pikkuisessa salissa vallitsee intiimi tunnelma. Ainoa moite on keskellä katsomoa huriseva valtavan suuri projektori, joka varsinkin hiljaisemmissa kohdissa varastaa huomion satunnaisesti. Ilmastointi pelaa, istuimet ovat mukavat ja esitys on vaikuttava. Sääli, että esityskausi kestää näillä näkymin vain lauantaihin saakka.

Aki Kolehmainen

Ohjaus ja dramatisointi: Väinö Vainio. Visualisointi: Jarkko Vanninen. Rooleissa: Kari Kihlström, Tapani Perttu, Raimo Grönberg, Ola Tuominen, Ulla-Maija Siikavire, Antti Majanlahti, Ari Myllyselkä, Eriikka Magnusson.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.