Ronja Ryövärintytär viihtyy sammaleet hiuksissa

PAULIINA SIEKKINEN

TEATTERI

TEATTERIKONE

Ronja Ryövärintytär

Ensi-ilta 14.7.2010, Killeri, Laajavuori

Teatterikoneen Ronja Ryövärintytär - metsäseikkailussa metsä on, ei ainoastaan lavaste, vaan myös yksi näyttelijöistä. Metsän äänet ja olemus tuovat näytelmään oman alati muuttuvan, luonnollisen yllätyksellisen momenttinsa; "no tyhmää ku pitää seistä, ku emmää siihen sammaleelle voi istua, ku tietenkin joku hämähäkki menee pyllyyn", kommentoi eräs oman luontosuhteensa hyvin tunteva nuori nainen. Katsojia kierrätetään pieni kierros, jossa etapit avaavat tarinan mukaan oivasti aina hieman erilaisen maiseman. Ehdottomasti kannattaa katsahtaa myös ylöspäin, nauttia taivaan ja puiden syvyydestä.

Aila Lavasteen ohjauksessa näyttelijät ovat heittäytyneet metsän syliin ja kirmaavat siellä kuin olisivat aina kirmanneet. Näyttelijöihin on laskeutunut luonteva rauha, heillä ei ole mitään syytä tempoilla tai olla esittävinään, asiat otetaan vastaan sellaisina kuin ne tulevat.

Eläimellisen nopeita liikkeiltään ovat kolmikko Petteri Olkinuora, Joonas Purojärvi ja Jonas Saari, jotka vilahtavat äänettömästi silmäkulmassa kuin varjot metsän uumeniin ja vaihtavat sujuvasti roolia rouheista rosvoista omaleimaisiksi kakkiaisiksi.

Sauli Yksjärvi ja Tarja Lindholm Borkana ja Undiksena ovat "Jack Sparrow ja hänen kuningattarensa" -tyyppinen rento pari hyvänä vastakohtana Matiakselle ja Loviisalle, jotka Pasi Saarinen ja Emmi Aarnio rakentavat aidosti ja uskottavasti. Harvoin Matiaksen huvittavan iso ja häilyvä luonne tulee näin hyvin piirretyksi.

Isien välinen karhunpaini hersytti katsojista remakoitakin nauruja. Jani Ahonen Kalju-Pietuna on kuin onkin viisas vanhus, jonka silmissä on pilkettä. Puvut ja lavastus ovat todella hienoja ja toimivia.

Annu Sankilammen ja Aaro Vuotilan Ronja ja Birk ovat nuoria, valoisia ja pelottomia. Tuttuakin tutumpaa tarinaa seuraa aivan uudella mielenkiinnolla, kun henkilöt saavat olla omassa elementissään: loikkia, juosta, kieriä, heittää kuperkeikkaa hiukset sammaleessa.

Teatterikoneen voimahahmojen neronleimaus on ollut tuoda satu metsään, sillä satu asuu metsässä. Nyt yleisöllä on hieno tilaisuus kuulla kutsuhuuto: tännepäin, tännepäin! Eikä tule mieleenkään kieltäytyä, vaikkei koskaan voi tietää, onko se maahinen, joka kutsuu.

Käsikirjoitus: Astrid Lindgren. Dramatisointi: Anniina Paasonen. Ohjaus: Aila Lavaste. Rooleissa: Annu Sankilampi, Aaro Vuotila, Pasi Saarinen, Emmi Aarnio, Jani Ahonen, Sauli Yksjärvi, Tarja Lindholm, Petteri Olkinuora, Joonas Purojärvi ja Jonas Saari.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.