Sarjakuvan kulttihahmo Harvey Pekar on kuollut

STT, Reuters

Amerikkalainen sarjakuvakäsikirjoittaja Harvey Pekar on kuollut. 70-vuotias Pekar löydettiin kuolleena kodistaan Ohiosta maanantaina.

Kuolinsyytä ei ole kerrottu. Pekarin tiedettiin kärsivän eturauhassyövästä, korkeasta verenpaineesta ja masennuksesta. Hänelle on tarkoitus tehdä ruumiinavaus.

Pekar tunnetaan vahvasti omaelämäkerrallisen, mustan huumorin ja terävän yhteiskunnallisen havainnoinnin sävyttämän American Splendor -sarjakuvan käsikirjoittajana. Pekar aloitti American Splendorin julkaisun vuonna 1976, ja sen kuvittajina on toiminut useita eturivin sarjakuvapiirtäjiä, kuten Robert Crumb, Eddie Campbell, Joe Sacco ja Jim Woodring.

- Sarjakuvat ovat sanoja ja kuvia. Sanoilla ja kuvilla voi tehdä ihan mitä tahansa, Pekar tapasi luonnehtia sarjakuvan mahdollisuuksia.

American Splendorista tehtiin vuonna 2003 elokuvasovitus, joka keräsi runsaasti kiittäviä arvosteluja ja jopa Oscar-ehdokkuuden.

Sarjakuvan menestyksestä ja kulttimaineestaan huolimatta Pekar jatkoi koko aikuisikänsä työntekoa sairaalan arkistonhoitajana, ja myös monet hänen sarjakuvistaan sijoittuvat sairaalaympäristöön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.