Jätkät - Kuhmoisten kesäteatteri

Janne Mäkinen

Esitys 11.7.2010 Se oli ennen euroja, aikana, jolloin ei ollut naispappeja eikä Schengen-sopimusta. Oli pokasahat ja rillumarei.

Kuhmoinen tavoittelee teatterin keinoin sitä, mikä on ollutta ja mennyttä. Esitys on toteutukseltaan äärimmäisen perinteistä kesäteatteria.

Jostain syystä Kalholanniemessä replikoidaan nyt turhan varovasti, ei heittäydytä Hämäläisen verbaalikomiikan rytmiin, vaan enempikin tekstiä viedään läpi vähän ujostellen. Ohjauksen otteeseen jäin kaipaamaan lisää voimaa ja koko esitykseen tempoa ja dynamiikkaa. Myös henkilöohjauksen suhteen jäin toivomaan terävämpää särmää.

Kokonaisuus alleviivaa kolmen uittojätkän pätemisen tarvetta olla kerrankin kuin herrat. Siinä sitä sitten palaa rahaa mm. etanoiden syömiseen Seurahuoneella. Esityksen sieluna on tukkilaisromantiikka, jossa jätkän elämästä tehdään satu.

Näyttelijäntyö on kauttaaltaan varovaisen sisäsiistiä. Enempi Tiina Uotilan rohkeata tyypittelyä kehiin, niin siitä se lähtee. Uotilan roolityöstä pidin juuri sen energisyyden vuoksi. Seppo Joensuu väläytteli hyviä otteita, mutta rohkeutta lisää. Raimo Nikkisen sinunkaupat komiikan kanssa ovat suhteellisen sujuvat, mutta lisää tunnetta ja heittäytymistä. Jouni Uotilan hyvä puheilmaisu viehätti.

Yleisö kuitenkin hörähteli nauruun useampaankin kertaan, joten paikkansa tälläkin tulkinnalla on. Komiikka on vaikea laji ja kun vielä on hirmuinen helle, niin ei siinä ole helppo yleisölle revitellä.

Käsikirjoitus Simo Hämäläinen. Ohjaus Urho Kiiskinen. Rooleissa mm. Raimo Nikkinen, Seppo Joensuu, Martti Pihlanen, Tiina Uotila, Merja Hietanen ja Jouni Uotila.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.