Kaaos - Korpilahden teatteri

JANNE MÄKINEN

Ensi-ilta 11.7.2010 Korpilahden teatteri elää vahvasti tässä ajassa kiinni. Preesens-vetoisuudesta huolimatta on pakko vetää kaari teatterin alkujuurille, antiikin Kreikkaan, sillä teatterin uusin tuotos on katarsis-kokemus. Antiikin aikana tragedioissa uskottiin olevan puhdistavaa (katarsis) voimaa.

Se on totta. Koin tämän Korpilahden teatterin ensi-illassa.

Näyttämöltä välitetyt tunteet tekivät puhdistuneen olon. Muttei tämä ollut pelkästään terapeuttinen kokemus, vaan myös esteettinen taidekokemus.

Mika Myllyahon näytelmän tapahtumaketjut kulkevat arkisissa ja tavallisissa asioissa. Samalla teatteri todistaa, mikä määrä tragediaa ja komediaa on aikamme tavallisessa arjessa. Oli sitten kyse perheellisestä tai sinkusta, miehestä tai naisesta, nuoresta vai vanhasta.

Oivallinen teksti ja mahtava toteutus. Tämän kaltaista naisenergiaa saa harvoin katsomossa kokea. Kahden naisen, Päivi Hirvi ja Minna Tuomanen, ohjaus rytmittää tekstin sujuvaksi tragikomediaksi, jossa ei kosiskella yleisöä halvoilla tempuilla.

Ei mitään liikaa, ei mitään liian vähän. Jännite pysyy jopa staattisimmissa kohtauksissa, joissa ei sinällään tapahdu ulkoisesti mitään. Mutta kun tunteet leiskuvat, niin se riittää. Tärkeintä, että näyttelijöiden sisällä tapahtuu.

Näyttelijäntyönä Korpilahden Kaaos on suurta juhlaa. Kolmen naisen trio tekee tarkkaa, vahvaa työtä. Kullakin on hoidettavanaan lukuisia rooleja, joiden tyypittelyn erittelyssä naiset onnistuvat kauttaaltaan.

Minna Tuomanen häikäisee paitsi komiikallaan, myös tunneherkkyydellään. Pauliina Siekkinen häikäisee älykkyydellään, Mari Putkonen häikäisee rehellisyydellään. Kolmen naisen yhteispeli kulkee saumattomasti. Turha yrittää pistää heitä paremmuusjärjestykseen, sillä nyt ei jaeta pronssia eikä hopeata, vaan kolme kultaa.

Ensi-ilta päättyi aplodimyrskyyn, jota säestivät monet huudot ja kiljahdukset - en ihmettele.

Käsikirjoitus: Mika Myllyaho. Ohjaus: Päivi Hirvi ja Minna Tuomanen. Valosuunnittelu: Eero Kivistö-Rahnasto, ohjaajien assistentit: Anu ja Iina Hakanen, Nea Vilhuniemi. Rooleissa: Mari Putkonen, Minna Tuomanen, Pauliina Siekkinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.