Andrei Makine - Tuntemattoman miehen elämä

Hannu Waarala

ANDREÏ MAKINE

Tuntemattoman miehen elämä

Suom. Ville Keynäs. WSOY 2010, 224 s. Venäläis-ranskalaisen Andreï Makinen (s.1957) yhdeksäs suomennettu romaani on eleginen, lähes tsehovilainen kuvaus ihmisen muistista ja tavallisen ihmisen menetetystä kohtalosta historian suurten myllerrysten keskellä.

Romaanin kertoja on kirjailija, jonka tarkoituksena on kirjoittaa "tuntemattomista naisista ja tuntemattomista miehistä", historian tavallisista kulkijoista, "jotka rakastivat ja joiden puhe jäi kuulematta".

Näille tuntemattomille kohtaloille kirjallisuus on mahdollisuus uuteen elämään. Kertoja on tässä mitä syvimmässä mielessä tsehovilainen tarkkailija, jolle arjen yksityiskohdat ovat kertomuksen paljastava sielu.

Sutov-niminen emigranttikirjailija lähtee Pariisista uusliberalistiselle Venäjälle etsimään nostalgisin tuntein vanhaa rakastettuaan. Mutta naisesta on tullut viimeisen päälle bisnesnainen, jolle rakkauden muisto on unohdus ja jälleennäkeminen pettymys.

Kirjailija kohtaa matkallaan kuuromykkää teeskentelevän vanhuksen, jolla on monipolvinen tarina kerrottavanaan sodan, stalinismin ja reaalisosialismin ajoilta. Hänen traagisesta tarinastaan kasvaa romaanin varsinainen ydin ja sielun historia.

Makine on parhaimmillaan hienostunut ja vivahteikas kertoja. Tuntemattoman miehen elämä kuuluu Makinen tuotannon mestarillisiin romaaneihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.