Vähitellen - Johanna Pihlajamaa

RAISA JÄNTTI

Galleria Beckerissä 21.7.2010 saakka. Graafikko Johanna Pihlajamaa tutkii teoksissaan väriä ja sävyjä. Kaikkien teosten peruselementit ovat samat: on ympyröitä, jotka asettuvat erilaisiin suhteisiin keskenään, on värejä, jotka pyörivät ympyröiden sisällä kuin lanka lankakerässä. Se, mikä näyttää ensisilmäyksellä helpolta, ei kuitenkaan ole helppoa. Teoksia pitää pureskella rauhassa, ennen kuin ne antautuvat katsojan armoille.

Kun näyttely koostuu näinkin samankaltaisista teoksista, pienet muutokset saavat valtavat mittasuhteet. Terävät viivat näyttävät avaruuden kaavoilta, pyöreät kuviot tuovat mieleen atomit ja galaksien ikuisen liikkeen. Taiteilijan työskentely on osa luonnon kiertoa, hänen kätensä, joka piirtää yhä uusia ja uusia kierroksia, on yhtä täsmällinen kuin planeetat omilla radoillaan. Kuvat ovat syntyneet - niin kuin näyttelyn nimikin kertoo - vähitellen.

Teosten nimet houkuttelevat selittämään kuvia luonnon kautta. Talvikuvassa kuu leijuu kelmeänvihreän mäen yläpuolella, Kehrä-teoksissa ympyrät kuvaavat auringon ja kuun matkaa halki taivaan. Toisto ja ikuinen, hidas liike tekee luonnosta automaattisesti jotenkin meditatiivisen. Kuin suuri olento hengittäisi tasaisesti sisään ja ulos.

Läpinäkyvä-sarjassa taiteilija tutkii painavan ja kevyen suhdetta asettamalla ilmavat ympyränsä massiivisen, vuorelta näyttävän muodon alapuolelle. Asetelmassa on jotain tuttua - niin, myös René Magritte pakotti surrealistisissa maalauksissaan vuoret leijumaan taivaalla. Pihlajamaa on kiteyttänyt idean pelkkään muotoon, pelkiksi viivoiksi ja väreiksi.

Juuri kun toisto ja teosten samankaltaisuus alkaa tuntua liialliselta, taiteilija tarjoaa yllätyksen: Keriä-sarjan iloinen kaaos vapauttaa ympyrät tiukoista symmetrian rajoista. On kuin taiteilija olisi kyllästynyt pitämään lankakeriään järjestyksessä ja kaataisi ne nyt lattialle, antaisi niiden pomppia ja kieriä ympäriinsä.

Keriä on vastavoima, joka antaa merkityksen myös kaikelle aiemmin nähdylle. Kun luonto näyttäytyy mekanistisena, rytmikkäästi toimivana ja ikuisena koneena, nämä kerät purskauttavat ilmoille juuri nyt elämisen ilon.

Näyttely on kokonaisuutena rauhallinen ja hiljainen. Jännite syntyy suuren ja pienen kohtaamisesta, siitä, jaksavatko ohuet seitit pitää maailmankaikkeuden tästä eteenkinpäin koossa.

Galleria Becker (Seminaarinkatu 28, Jyväskylä) on avoinna ti-pe ja su klo 12-17, la klo 12-15.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.