Jauhot - Keskipisteen alueellinen kesäteatteri

Hannu Waarala

Esitys Piippolassa 7.7.2010 Pentti Haanpään tekstit ovat haaste teatterintekijälle. Jyväskyläläinen teatterimies Antti Lattu on tarttunut haasteeseen ja tehnyt Pentti Haanpään pienoisromaanista Jauhot (1947) pateettisen ja ironisen tulkinnan kirjailijan omiin kotiseutumaisemiin.

Pentti Haanpää (1905-1955) oli kertojana totaalinen ja kokonaisvaltainen tekstin rakentaja. Tätä monisyisyyttä ei sovi dramaturgiassa hukata. Haanpään teksteissä on itsessään sisään rakennettuna eräänlainen brechtriläinen vieraannuttamisefekti; tyypitelty ja tyylitelty ihmiskuvaus, jossa on aina ironista etäännytystä.

Keskipisteen alueellisen kesäteatterin tulkinta Jauhoista liikuttaa sekä kollektiivista että yksilöllistä tarinan ainesta sutjakkaasti. Tietyt visuaaliset nyanssit, kuten aloituksen mainio tanssilisin kuvioin rakentuva hallayö, luovat perspektiiviä henkilöhahmojen rakentumiselle.

Haanpään ihmiset elävät väkevästi sekä biologisessa että historiallisessa ajassa. Kollaasi Dimitri Sostakovitsin musiikista antaa Latun tulkinnalle vahvan tunnepohjan ja tilaa historialliselle ironialle.

Jauhot kertoo nälkävuosista 1866-1868 pienen pohjoispohjalaisen kylän näkökulmasta. Samalla se kertoo vallankäytön mielivallasta, köyhyyden anatomiasta, alamaisten kyynelistä - ja siitä, miten köyhyys näyttää periytyvän sukupolvelta toiselle.

Kiinnostava hahmo on Kairanmaan eteläläinen tulokas ja pieneläjä Juhani Lunki ( Jussi Otra-Aho), joka toimii eräänlaisena näytelmän yhteiskunnallisena kommentaattorina. Hän puhuu kiusallisia totuuksia.

Lunkin huhutaan opiskelleen etelässä ja hänestä olisi pitänyt tulla herra, pappi tai nimismies, mutta hänestä tuli vain kansaneläjä. Lunkin mielestä toinen ihminen ei voi asettautua toisen ihmisen yläpuolelle yhteiskunnallisen asemansa veruukkeella. Siksi Lunki ei halunnut herraksi. Selvää Haanpään tunnistettavaa anarkismia.

Dramatisointi ja ohjaus: Antti Lattu. Musiikki: Dimitri Shostakovits. Pääosissa: Jussi Otra-Aho, Anni Ranto, Antti Otra-Aho, Tiina Tenkula, Jyrki Hyvölä, Leena Tenkula, Janne Vitikkala.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.