Predators

MARKO AHONEN

Joko saa sanoa, että vuonna 1987 valmistunut Predator oli aika keskinkertainen toimintaelokuva? Toki Arnold Schwarzenegger pullisteli oikein coolisti ja leffan hirviö oli onnistunut, mutta arvosanalla tyydyttävä+ ei päästä klassikkosarjaan.

Uusi Predators yllättää positiivisesti ja on yhtä onnistunut action-jännäri kuin edeltäjänsäkin.

Kahdeksan ihmistä sananmukaisesti tippuu taivaalta tuntemattomaan viidakkoon. He eivät tiedä, missä he ovat, eivätkä he tunne toisiaan entuudestaan. Tippujat ovat harvinaisen kovapintaista porukkaa, yhtä tavallista lääkäriä ( Topher Grace) lukuunottamatta - sotilaita ja muita tappajia. Joukkoon kuuluu esimerkiksi meksikolainen huumekartellin gorilla ( Danny Trejo), israelilainen tarkka-ampujanainen ( Alice Braga), vaitelias erikoisjoukkojen sotilas ( Adrien Brody), yakuza-pomo ( Louis Ozawa Changchien) ja kuolemaantuomittu murhaaja-raiskaaja ( Walton Goggins).

Pian porukka tajuaa, mistä on kysymys. He ovat alieenien riistanhoitoalueella. Riistaa olisivat he. Jahti on jo alkanut.

Näillä eväillä olisi helppoa tehdä umpityperä toimintarymistely, joka on tylsää mättöä alusta loppuun. Mutta Predatorsiin on tehty ihan oikea järkevä käsikirjoitus, mikä on ilahduttavaa ja valitettavan harvinaista tässä tyylilajissa.

Kun toimintaan sitten ryhdytään, sitä tarjoillaan kunnon kattaus. Ihmisiin tulee reikiä ja veri roiskuu.

Kesän toimintaelokuvat ovat olleet enimmäkseen pettymyksiä, joten Predators osuu hyvään saumaan. Meno on todella miehistä olematta kuitenkaan ääliömäistä.

Predators unohtuu nopeasti, mutta se on hyvin tehty ja viihdyttävä b-elokuva, joka on tehty a-luokan ammattitaidolla ja budjetilla.

Ohjaus: Nimród Antal. Pääosissa: Adrien Brody, Topher Grace, Alice Braga. Tyylilaji: scifi-toimintajännäri. (K15)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.