Kesälesken painajainen jaksaa naurattaa

KESÄTEATTERI

RUUHIPIRTIN KESÄTEATTERI

Vihtori ja hänen Klaaransa

Esitys 4.7.2010

Ruuhipirtin kesäteatteri luottaa perinteiseen suomalaiseen komediaan. Tai ainakin sen ohjaaja Mikko Kauranen tekee niin. Viimekesäinen menestys Vihtorin harha-askel - mikä olikin todellinen naurupommi -, saa jatkoa: Vihtori ja hänen Klaaransa on niin ikään Tatu Pekkarisen kynästä vuodelta 1931.

Rantamaisemiin rakennettu kesäteatteri on mitä kaunein miljöö suvisen taide-elämyksen viettoon. Myös lavastuksellisesti työryhmä on nähnyt vaivaa: erilaisia miljöitä on saatu hyvin toimivaksi ryppääksi koko esiintymisalueelle. Rekvisiittaakin on nostalgiaan asti.

Tilan käyttö on sujuvaa. Kaurasen ohjauksessa kohtaukset vaihtuvat sujuvasti ilman katkoksia ja lavasteiden siirtotaukoja, mikä jäntevöittää esitystä hienosti. Välillä tarinan kulkua hieman toppuutetaan, jotta saadaan kevennystä: laulua ja lavatanssia. Ei niin tarpeellista mutta antaahan se ilmettä.

Itse näytelmä on ikinaurattavaa suomalaiskomediaa. Liekö itse Kalevalan perua, että naistyypit ovat suomalaisten mieleen, kun nämä ärhentelevät ja komentelevat pahemmin kuin sotakenraalit? Viime kesästä Heini Haapalainen on vain paisuttanut Klaaraansa. Kirkuminen käy jo hetkittäin hermoille, vähempikin riittäisi informaation välittämiseksi.

Risto Montonen jatkaa tossunalus-Vihtorina samaan leppoisaan ja kujeilevaan tyyliin kuin viime kesänä. Ilmiselvästi mies on omimmassa roolissaan - istuu kuin valettu. Sivuroolitkin ovat tarkkaan harkittuja, eivätkä esiintyjät joudu liian suurien haasteiden eteen revitellessään roolissaan, kuka enemmän kuka vähemmän.

Ruuhipirtin Vihtoria ja hänen Klaaraansa voi pitää takuuvarmana kesähupailuna, jossa ei ole suuremmin yllätyksiä eikä omaleimaisia tuoreita ratkaisuja. Perusvarma kokonaisuus tyydyttänee silti vaativammankin katsojan odotukset.

JORMA POLLARI

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.