Askel lyhenee - väri syvenee

MARJATTA HIETANIEMI

Jämsässä 11.7.2010 asti. Hieraisin silmiäni saadessani käsiini Erkki Hirvelän näyttelykutsun. Siihen kuvattu Punainen oli täynnä väriä. Lisäksi teos oli kokonaan abtrakti, kun taas aikaisemmin muistamani teokset olivat vähintään viitteellisesti esittäviä.

Ateljeenäyttelyssääään Alhojärven Niskalassa jämsäläistaiteilija esittää 34 akvarellia, kaikki tänä vuonna maalattuja. Siinä, missä tekijän aikaisemmat teokset olivat maisemalähtöisiä, katsoja kohtaa tässä 46. kerran järjestetyssä näyttelyssä huokoiselle paperille upeasti imeytettyjä lähinnä punaisen sävyisiä värikenttiä.

Toinen väri, mikä tuntuu punaisen eri sävyjen rinnalla elävän, on violetti, sekin punaista sisältävä. Punaiseen Hirvelää on innoittanut Windsor Newtonin väreistä löytyvä upea punainen nappi. Juuri muuta väriä Hirvelä ei olekaan tämänkertaisiin töihinsä päästänyt. Niin voimakas värin vaikutus on, että helteisenä päivänä se värjää ateljeehuoneen valkoisen katon hennon vaaleanpunaiseksi.

Uusissa, tänä vuonna maalatuissa teoksissaan, Erkki Hirvelä on luopunut myös piirtämisestä, mikä varhemmin yhdisti hänet toiseen akvarellistiin, vaasalaiseen Carl Warghiin. Nyt kynän jälkeä ei teoksissa ainakaan näy, vaan vahva väri on saanut pääosan, samoin kuin toisen vaasalaisakvarellistin Nandor Mikolan myöhäiskauden teoksissa.

Nandoriaanisesta unkarilaisesta spontaanisuudesta Hirvelän erottaa kuitenkin tarkka harkinta. Väri on levitettty huolellisesti, reunoja myöten. Valkoista suvantopaikkaa ei löydy.

Kun teoksia katselee huolellisesti, saattaa niissä havaita muistumia maisemasta. Ateljeeikkunoiden ja lähipeltojen näkymät vain ovat vaihtuneet diabeteksen takia huonosti liikkuvan miehen sisäisiin tuntemuksiin, joissa edelleen on voimana toisaalta luonto ja toisaalta musiikki.

Niskalantie 41, Alhojärvi, Jämsä. Avoinna joka päivä klo 13-19.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.