Elämä on putki!

JORMA POLLARI

KESÄTEATTERI

KASSILAN ASEMA

Pölynimurikuningas

Ensi-ilta Haapamäellä 2.7.2010

Kassilan Asemalla Haapamäen Höyryveturipuistossa nähdään taatusti kesän mielikuvituksellisin tarina. Pölynimurikuningas on yhdistelmä draamaa, komediaa sekä satua. Johanna Törmälän käsikirjoittama teksti on rohkea pyrkimys omaleimaisuuteen.

Kyseessä on kantaesitys paikallisesta tekstistä - se on kesäteatterille aina ansio. Teemat ovat ajankohtaisia: ahne työnantaja ( Henna Soini) laittaa alaisensa irtosanomisuhkineen sellaisten suorituspaineiden alle, ettei herkän ja tunnollisen ihmisen miehen ( Urpo Jokipalo) sydän sitä kestä.

Sairaalan vessasta avautuu tie toiseen todellisuuteen, jossa ei-menestyvästä pölynimurikauppiaasta kuningas ja kuningatar ( Riitta Hakala, Kirsi Taponen) alkavat tehdä tyttärelleen ( Tanja Vellamo) prinssiä - jopa kuningasta. Mitä mies valitsee? Unelmien täyttymisen toisessa todellisuudessa vai maallisen arjen haasteineen?

Esityksen parasta antia on musiikki, ehdottomasti. Esko Huttusen bluessävytteiset biisit ovat vaikeita laulettavia ja siksi erikoisuudessaan erityisen kiehtovia. Esittäjät selviävät niistä kunnialla, mistä on niin ikään kehuminen. Ja mitkä tekstit lauluissa onkaan! Paikoitellen voi puhua jo laulelmallisista ansioista tuoreine kielikuvineen.

Venla Korjan ohjaus on selkeä mutta turhan pysähtynyt. Lavastus on pelkistetty, mikä lisää painetta runsaampaan näyttämölliseen toimintaan. Tilan rajaamista ja hengittävän intiimiyden rakentamista kannattaa jatkossa harkita enemmän, jotta esiintyjien tulkintakyvyille ei kasautuisi ylittämättömiä odotuksia.

Näin voimakas mikitys lisää elottomuuden vaikutelmaa. Tämä ongelma tosin vaivaa lähes kaikkia mikitettyjä kesäteatteriesityksiä. Tavoitehan on luonnollisen äänen vahvistaminen mikkien avulla, ei äänen tuottaminen. Mikkien käyttöä ei katsoja saisi edes huomata, se olisi parasta.

Pölynimurikuningas on kuitenkin miellyttävällä tavalla vaikuttava kesäteatteriesitys juuri omaleimaisuutensa ansiosta.

Käsikirjoitus: Johanna Törmälä. Ohjaus: Venla Korja. Musiikki: Esko Huttunen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.