Teemu Kaskinen & Heikki Heiskanen - Norun vuosi

KIRJAT

TEEMU KASKINEN & HEIKKI HEISKANEN

Norsun vuosi

WSOY 2010, 302 s.

Entiseltä urheiluvalmentajalta on revitty kädet ja pää irti, ja epäsovinnainen helsinkiläispoliisi Heikki Norén on mukana murhan tutkinnassa. Liittyykö rikos 1980-luvun doping-paljastuksiin, Itä-Saksan vakoiluverkostoon, politiikkaan vai huumekauppoihin?

Vauhtia ja arvoituksellisuutta riittää, niin myös väkivaltaa. Norén edustaa uusliberalismia; valtio ei saa säätelyillään puuttua markkinoihin, joilla on määräysvalta. Mielipiteet lähenevät parodiaa, joka toki heijastelee yhtä osaa suomalaisuudesta eikä kuva yhteiskunnastamme ole järin kaunis.

Takavuosien vasemmistolaisia ruimitaan viimeisen päälle, samoin entisen Neuvostoliiton ja sen kannattajien näkemyksiä. Vaihtoehtoa maan eheyttämiseen ei kuitenkaan ole, mitä nyt rosvoja nyrkillä nenään.

Kieli on luistavaa, laitapuolen rujo kauneus koskettaa. Konnia löytyy myös poliisin ja poliitikkojen riveistä. Avainkysymys on se, saako virkavalta tehdä laittomuuksia, jos sillä turvataan oikeuden toteutuminen. Vastausta ei anneta, pelkästään esimerkkejä.

Uskomattomat kohtaukset on saatu uskottaviksi: hirvi Merihaan parkkipaikalla, poliisien kosteat pikkujoulut kesähelteellä ja väijyntä maailmanmestaruuskisojen kaatosateessa. Jännäri on hyvin kirjoitettu ja anarkistinen - joskin politiikan suhmuroinnissa lienee jonkin verran todellisuuspohjaa.

PENTTI PESÄ

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.