Karjalaisevakon tuore tarina

MAIJA-LIISA WESTMAN

Ensi-ilta Petäjäveden Uimalassa 2.7.2010 Ohjaaja Kari Kankaanranta on toimelias mies. Muutamaa päivää aikaisemmin hän juhli Keurusselän kesäteatterin ensi-iltaa, toissailtana oli vuorossa Petäjäveden kesäteatteri ja vanha tuttu Opri. Kyllikki Mäntylän alkuteos ilmestyi 1953, vuotta myöhemmin se filmattiin, ja siitä saakka näytelmä on ollut teattereiden vakio-ohjelmistoa.

Mitä annettavaa sotien jälkeisistä ajoista kertovalla näytelmällä on meille tehokkuutta ja kuoliaaksi viihtymistä janoaville ihmisille? Karjalaa haastava evakkomummo, joka joutuu kunnalliskotiin toisten hupakkojen joukkoon, ei aiheena vaikuta houkuttelevalta tai kansaan uppoavalta.

Toisin on, sen todisti perjantainen ensi-ilta. Näytelmän aiheet, juuriltaan karkotetun ihmisen vieraus ja sopeutuminen uuteen ympäristöön ovat aina ajankohtaisia. Ennakkoluulot ja niiden murtuminen, toisista välittäminen eivät aiheina menetä uutuusarvoaan.

Petäjävetiset harrastajat olivat selättäneet tekstin ja tekivät verkkaan etenevästä esityksestä leppoisaa katsottavaa. Ihailin esiintyjien muuntautumiskykyä: vieras murre soljui luonteikkaasti ja ikääntyneen ihmisen nahkoihin hyppääminen liikkeitä ja puhetta myöten kävi kevyenoloisesti. Kari Kankaanranta on ilmeisen taitava henkilöohjaaja!

Heli Kokkonen hersyvänä Oprina, Päivi Saarinen elämän kurittamana Akviliinana, Salli Kajosmäki sovittelevana Miinana ja Teija Kustula poikaansa kaipaavana Tiinana puhalsivat komeasti yhteen hiileen. Esityksen humoristisesta puolesta vastasivat pyörätuolilla mäkiä laskettelevat huru-ukot Otto ja Alpertti, jotka häiritsivät kunniahuoneen asukkaiden mielenrauhaa. Antti Ojansivun Otto oli yksi kuluvan kesän teattereiden mieleenpainuvimmista roolitöistä.

Muullakin kuin roolityöskentelyllä on merkitystä. Parin esiintyjän päässä keikkuvat oudot peruukit söivät hölmösti roolihahmojen uskottavuutta ja kallistivat esitystä tahattoman koomisuuden suuntaan.

Käsikirjoitus: Kyllikki Mäntylä. Ohjaus ja sovitus: Kari Kankaanranta. Lavastus, puvustus, tarpeistus ja maskeeraus: työryhmä. Rooleissa: Heli Kokkonen, Salli Kajosmäki, Päivi Saarinen, Teija Kustula, Antti Ojansivu, Tanja Nissinen, Veijo Hyytiäinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.