Pirskahteleva Juurakon Hulda

Pauliina Siekkinen

KESÄTEATTERI

Keurusselän Kesäteatteri

Juurakon Hulda

Ensi-ilta Hotelli Keurusselässä 29.6.2010

Keurusselän Kesäteatteri on maisemaltaan ja tunnelmaltaan yksi viihtyisimpiä maakunnan teattereista, mutta tällä kertaa maiseman ohella voi ylistää myös oivallisesti valittua näytelmää ja sen hyvää toteutusta. Hella WuolijoenJuurakon Hulda (1937) on yhä edelleen raikas ja ajankohtainen näytelmä luokkaeroista ja sosiaalisesta statuksesta, joiden yli kommervenkkinen rakkauskin taiteilee tiensä. Wuolijoen dialogi on älykästä, leikkisää ja pisteliästä, joten niin näyttelijät kuin katsojatkin saavat nauttia sinkoillen lentävistä lauseista.

Ohjaaja Kari Kankaanrannan käsissä on aito helmi, joka perustelee hyvin myös näytelmän valinnan: Niina Oksanen säkenöi ja pirskahtelee Huldana valloittaen ja valaisten koko näyttämön. Hän ei kompastu nykysuuhun nostalgiselta maistuvaan kieleen, vaan puhuu ja käyttäytyy luontevasti kuin olisi loikannut seuraamme suoraan kolmikymmenluvulta. Hänen estradilla olonsa on poikkeuksellisen välitöntä ja karismaattista.

Kokonaisuudessaan toteutus on hillitty ja tyylikkäästi vähäeleiseen huumoriin nojaava. Toisella puoliajalla ote hieman takeltelee ja loppua kohti tahti hidastuu juuri kun se kaipaisi hieman nostetta. Puheen rytmiin ja kohtausten vaihtoon ohjaaja olisi voinut hakea hieman lisää tempoa, taukopaikkoja on suhteettoman paljon, vaikka niiden aikana Mikko Rantasen kaunis ja harvinainen klarinettisäestys pitääkin tunnelmaa vaikuttavasti yllä. Mutta epäilen, onko pöytien jatkuva siirteleminen tarpeellista? Turhat siirrot tuovat kömpelyyttä ja ajatuksen katkaisevaa odottelua muuten sujuvasti etenevään näytelmään.

Käsikirjoitus: Hella Wuolijoki. Ohjaus: Kari Kankaanranta. Rooleissa: Toni Lundström, Jukka Piispanen, Markus Suonto, Niina Oksanen, Niko Vehnänen, Reijo Lampinen, Maija-Liisa Honkamäki, Ellinoora Ilvesaho, Päivi Saarinen, Katri Valtonen, Jonna Vehnänen, Olavi Pohjola, Tanja Nissinen, Mikko Räty. Soittaja: Mikko Rantanen. Äänimies: Toni Leppänen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.