Keskustan pj-kaarti: Ai vil pii veri äktiiv praiim minister

Johanna Vesikallio / STT

Keskustan puheenjohtajaehdokkaat pääsivät vihdoin keskiviikkona kielitaitotestiin, kun ehdokkaiden ulkopoliittisia kantoja esittelevä paneelikeskustelu järjestettiin eduskunnassa.

Iso osa tentistä eli kolmisen varttia keskusteltiin englanniksi, jolloin ehdokkaiden kielitaidon taso asiakysymyksissä tuli hyvin esiin.

- Ai vil pii veri äktiiv änd kuud praiim minister, oli puhtaimmalla suomenenglannilla lausuttu kommentti panelisteilta.

Toisaalta varsinkin kuntaministeri Mari Kiviniemi ja kansanedustaja Timo Kaunisto pystyivät vastaamaan melko luontevasti ja siedettävällä aksentilla kiemuraisiinkin EU- ja talouskysymyksiin.

Ehdokkaiden ruotsin kielen taitoa testattiin lyhyemmin, kun he joutuivat kommentoimaan kysymystä, joka koski pohjoismaista yhteistyötä ja Natoa. Ruotsia osasivat parhaiten Kiviniemi ja Väyrynen, arvioivat tentin jälkeen pyynnöstä ruotsinkieliset toimittajat Marianne Lyden Hufvudstadsbladetista ja Kalle Silfverberg Ylen ruotsinkielisistä uutisista.

Suuria linjaeroja ehdokkaiden välillä ei tästä tentistä löytynyt, kymmentä päivää ennen puheenjohtajavalintaa.

Kiviniemi toivoi keskustan esiintyvän jatkossa aiempaa aktiivisemmin myös ulkopolitiikassa. Pekkarinen oli toista mieltä: hänestä keskustalaiset ovat jo nyt eniten kutsuttuja esitelmöitsijöitä erilaisissa eurooppalaisissa yhteyksissä.

Väyrynen halusi toisessa yhteydessä muistuttaa, että Suomen EU-komissaari Olli Rehn (kesk.) ei todellakaan edusta komissiossa Suomea, vaan häntä sitoo komissiolle vannomansa vala.

Ehdokkaat määrittelivät myös Suomen ulkopoliittisen linjan maltillisesti. Kauniston mukaan Suomen linja voisi olla rauhanvälittämisen linja, Kiviniemi korosti jatkuvuutta ja vastuuta, Väyrynen määritteli Suomen sotilaallisesti liittoutumattomaksi ja Pekkarinen painotti aktiivisuutta ja liittoutumattomuutta.

Kaikki muistuttivat Venäjän olevan jatkossakin Suomelle tärkeä naapurimaa, jonka kanssa on syytä tiivistää muun muassa kauppasuhteita.

Kaikki neljä pitäisivät pääministerinä myös ihmisoikeusasioita esillä.

- Tässä Matti Vanhaselle erittäin vahva tunnustus: hän on sekä kiinalaisten että Putinin ja Medvedevin kanssa selvästi tuonut nämä (ihmisoikeus)teemat esiin, Pekkarinen sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.