Elinsiirtojen helpottamiselle laaja tuki eduskunnassa

STT

Elinsiirtoja vainajilta voidaan pian tehdä nykyistä helpommin. Siirtoon saa ryhtyä, jos tiedetään tai voidaan olettaa, ettei vainaja eläessään vastustanut elimensä luovuttamista.

Eduskunta on hyväksymässä hallituksen ehdottaman lainmuutoksen. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta puoltaa uutta lakia yksimielisesti vain vähäisin muutoksin.

Vielä nyt lupaa elimen ottamiseen pitää kysyä omaisilta, jos vainajalla ei ole ollut elinluovutuskorttia. Harvalta suomalaiselta sellainen löytyy.

Eduskuntakäsittelyssä tehdyn lisäyksen mukaan ennen elimen irrottamista pitää mahdollisuuksien mukaan selvittää, mikä vainajan elinaikainen käsitys oli. Jos varmuutta ei saada käytettävissä olevan ajan kuluessa, se ei kuitenkaan estä luovuttamista ja elinsiirto voidaan tehdä.

Elinluovutuksia pyritään lisäämään myös eläviltä. Tutkimus ja hoito tulevat maksuttomiksi luovuttajille ja sairauspäivärahaa saa ilman omavastuuaikaa.

Suomessa on elinsiirtojonoissa yli 300 ihmistä ja vuosittain noin 5-10 prosenttia jonottavista ihmisistä kuolee siksi, että heille ei ole löytynyt ajoissa siirrettävää elintä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.