Jussi Murtosaari - Luontokuvaajan vuosi. Tarinoita ja tunnelmia.

MATTI HÄRKÄLÄ

JUSSI MURTOSAARI

Luontokuvaajan vuosi. Tarinoita ja tunnelmia.

Doceno 2010, 200 s. Luontokuvakirjat noudattavat yleensä samaa kaavaa. On erinomaisia tai vielä parempia kuvia ja sitten tekstiä, joka on joko tiukan asiallista tai tieteellisen kuivakasta. Jyväskyläläinen luontokuvaaja Jussi Murtosaari keksi uuden yhdistelmän. Kuvien ohessa hän kertoo senkin, mitä kuvausreissulla tapahtui. Siis kommellukset ja epäonnistumisetkin.

Luontokuvaajan vuosi -kirja ei siis ole perinteinen plaraten silmäiltävä kuvateos. Se koostuu eri vuodenaikoihin sijoittuneista noin kahdestakymmenestä kuvausmatkasta, joilla kaikilla oli etukäteen suunniteltu tavoite. Teksti kertoo, millä tavalla tavoitteeseen pyrittiin ja mitä sitten tapahtui. Onnistumiset selviävät sitten kuvia katsomalla.

Tällainen rakenne antaa kuvateokselle mahdollisuuden myös huumoriin, josta juuri en ole päässyt nauttimaan sen paremmin luontokuvateoksista kuin muistakaan luontokirjoista. En edes erätarinoista. Muutaman kerran itsekin luontoretkiä tehneenä tiedän, että sellaisilla reissuilla syntyy useinkin tilanteita, jotka aiheuttavat jopa hillittömiä naurukohtauksia. Sellaisista Murtosaarikaan ei nyt kerro, mutta viljelee sellaista kuivahkoa huumoria, joka ei saa hohottamaan, mutta nostaa sentään kivasti suupieliä. Tekstistä siis selviää esimerkiksi se, mitä tapahtuu, kun kuvauskojun lämmityslaite jumittuu täydelle teholle tai kun kuvauskohteena oleva karhu aikoo puraista kameraobjektiivin vastavalosuojaa.

Pikkuisen huumoria Murtosaari on onnistunut löytämään myös kuviin. Mukana on esimerkiksi likaisen lenkkarin päälle istahtanut haapaperhonen. Siis juuri se otus, joka oli tämän kuvausmatkan kohde. Ja on kiven päällä yhdellä tassulla tasapainotteleva karhu ja oikein lystikäs kaksikerroksinen kalatiirakin.

Keskisuomalaisen lukijat ovat nähneet lehdestään useinkin Murtosaaren luontokuvia. Yleensä ne ovat olleet potretteja, joita lehdessä useimmin tarvitaan. Luontokuvaajan vuosi -teoksessa pääsee tutustumaan myös laajempiin kuviin. Sellaisiin, joista selviävät kohteiden elinympäristöt ja tyypilliset käyttäytymistavat.

Murtosaari on kuviensa vuoksi kiertänyt Suomea ristiin rastiin. Mielipaikkoihin kuuluu Ahvenanmaa, jonne etenkin perhoset houkuttelevat. Perhosten perässä Murtosaari matkaa myös joka vuosi Lappiin. Karhuja, susia ja ahmoja hän on kuvannut itärajan tuntumassa, lintuja milloin siellä, milloin täällä. Keski-Suomen kohteista tähän teokseen ovat päässeet mm. liito-orava, koskikara, kärppä, valkoselkätikka ja monet kotipihan linnut.

Teoksessa on kaikkiaan noin 200 valokuvaa. Jokaisen kuvan tekniset tiedot kerrotaan omassa osastossaan kirjan lopussa. Kirjan tekstit ovat sekä suomeksi että englanniksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.