Vaihde kääntyi väärään asentoon junan alla

STT

Helsingin eilinen rataturma johtui vaihteen kääntymisestä väärään asentoon junavaunun alla. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, miksi raide kääntyi. Mitään mahdollista syytä ei ole suljettu pois.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan junan kaksi ensimmäistä yksikköä olivat ohjautuneet ihan oikein kohti raidetta kuusi. Jostain syystä vaihde oli kääntynyt väärään asentoon viimeisen yksikön alla, jolloin se ohjautui virheellisesti kohti raidetta viisi. Kaksi vaunua suistui raiteilta.

Erikoistutkija Reijo Mynttinen Onnettomuustutkintakeskuksesta kertoo, että nyt selvitetään kääntymisen syytä esimerkiksi sähköisistä lokitiedoista. Ainakaan hänellä ei ole tiedossa, että vaihteessa olisi ollut vikaa.

– Kun junalle on asetettu kulkutie kohti raidetta 6, niin se vaihde on toiminut ihan niin kuin sen kuuluukin toimia.

Vaihteet on Helsingin asemalla automatisoitu ja niitä ohjataan Mynttisen mukaan Linnunlaulun tornista. Siellä asetinlaitemies antaa reitin lähtö- ja maalipisteen, jolloin järjestelmä rakentaa junalle kulkutien ja ohjaa vaihteet oikeaan asentoon.

Mynttinen kertoo, että vaihdeongelmia on Suomessa ilmennyt jonkin verran. Onnettomuustutkintakeskuksessa tutkitaan yhä esimerkiksi Toijalassa viime vuonna tavarajunalle sattunutta turmaa, joka oli hyvin samantyyppinen kuin eilinen tapaus.

Helsingin onnettomuutta tutkimaan perustetaan kolmihenkinen tutkintalautakunta, jota Mynttinen tulee johtamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.