Andrew Taylor - Kirjat, jotka muuttivat maailmaa

JORMA TUOMI-NIKULA

ANDREW TAYLOR Kirjat, jotka muuttivat maailmaa Ajatus 2010, 347 s. Englantilaisen kirjailijan Andrew Taylorin päätä ei totisesti palele. Hänen kokoamansa lista viidestäkymmenestä maailmaa eniten muuttaneesta kirjasta on uskalias veto, sillä tässä asiassa on niin monta mieltä kuin miestä ja naista.

Toisaalta Taylorin lista on takuuvarma myyntimenestys, joten ei haittaa, vaikka listaa arvosteltaisiin kovastikin.

Kaltaiseni jokamiesluokan kirjallisuuden ystävä lähtisi luultavasti kokoamaan kirjojen "top 50 -listaa" Raamatusta ja Koraanista. Ne nyt takuulla ovat muuttaneet maailmaa. Mutta entäpä loput 48?

Taylor on fiksusti asettanut merkittävät kirjat aikajärjestykseen ja saanut keulille HomeroksenIliaksen, HerodotoksenHistoriateoksen, KungfutsenKeskustelut sekä PlatoninValtion. Ei pahempi valinta!

Ensimmäinen yllätys tulee vastaan Raamatun ja Koraanin välimaastossa, intialainen Kama Sutra, jonka kirjoittajaksi oletetaan filosofi Mallanaga Vatsjajana.

Kama Sutra lienee eräs maailman tunnetuimmista nimistä. Maailmassa ei taida olla ainuttakaan suurkaupunkia, jonka hämäriltä kujilta ei löytyisi Kama Sutra -nimistä pornoluolaa tai muuta alan laitosta.

Kuitenkin - paljastaa Taylor - Kama Sutra on eroottisen aineksensa ohella merkittävä filosofinen ja uskonnollinen teos. Kirja opettaa, että "eroottisuus tulee hyväksyä osaksi kulttuuria ja uskomuksia sekä luonnolliseksi osaksi elämää".

Seksuaalisuus on saanut muutoinkin hyvin tilaa suosikkilistalla eikä syyttä.

Gustave FlaubertinRouva Bovary, D.H. LawrencenLady Chatterlyn rakastaja, Simone de BeauvoirinToinen Sukupuoli sekä Tuhannen ja yhden yön tarinat ovat vuosituhansien kuluessa opettaneet ihmiskunnalle ainakin sen, että haikara ei tuo lapsia, ja että rakastelu - rakastamisesta puhumattakaan - eivät ole rikoksia, vaikka osassa maailman maita pelkästä julkisesta suudelmasta voi vieläkin joutua vankilaan.

Karl MarxinKommunistinen manifesti on säikytellyt ja kaatanut maailman vallanpitäjiä niin tehokkaasti, että se kuuluu ilman muuta joukkoon. Kiinan johtajan Maon"Pieni punainen kirja" puolestaan näyttää, mihin Marxin aatteet hurjimmillaan johtavat. Kirjaa painettiin 1,5 miljardia kappaletta ja jokaisen kiinalaisen oli pidettävä sitä aina rintataskussaan.

Välttämätön teos listalla on Albert EinsteininErityisestä ja yleisestä suhteellisuusteoriasta. Kirjan takia saimme vaivoiksemme atomipommin, ja se jos mikä on muuttanut maailmaa.

Mutta mitä listalla tekee J.K. Rowlingin noitakirja Harry Potter? Kenties se todella onnistui repäisemään nykyajan lapset ja nuoret television äärestä kirjan pariin, kuten Taylor arvelee. Varsinkin poikien into Potter-kirjoja lukemaan on Taylorin mielestä historiallinen tapahtuma.

Jokainen Taylorin listan lukija varmaan löytää sieltä myös oman inhokkinsa, kirjan josta nyt ei olisi niin väliksi. Itse nakkaisin mäkeen James JoycenOdysseuksen. Olipa kirja kuinka vallankumouksellinen tahansa sen lukeminen on ainakin minulle silkkaa tuskaa.

Olipa Andrew Taylorin listasta mitä mieltä tahansa se on oiva kertauskurssi laatukirjojen ystäville. Eikä se jää kirjahyllyyn pelkäksi koristeeksi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut