Ruman ja kauniin häilyvällä rajalla

Luonnonmaisema ei ole ainoa oikea maisema, myös teollisuusmaisema on sellainen. Kanadalaisen Jennifer Baichwalin palkittu dokumentti on kuvattu ihmisten muokkaamissa maisemissa Aasiassa. Aihe on tärkeä ja visuaalisesti antoisa.

Suomalaisille Teolliset maisemat saattaa olla kulttuurishokki. Olemme tottuneet siihen, että keskellä kaupunkiakin luonto aina muutaman minuutin automatkan päässä. Baichwalin suuret maisemakuvat kattavat valtavia alueita, ja kaikki niissä näkyvä saattaa olla ihmisen aikaansaamaa. Pitäisikö ihmisen hävetä vai olla ylpeä itsestään?

Teolliset maisemat on ristiriitaista katsottavaa. Näkymä on usein samaan aikaan sekä ruma että kaunis ja sekä pelottava että kiehtova. Erityisen tarkkaan dokumentissa seurataan urbaanin ja teollisen Shanghain muodostumista. Luonto vikisee, kun ihminen vie sitä 6-0.

Teolliset maisemat Yle Teema klo 21.45

Suomen historian myytit on Teeman historiasarja, jossa nimensä mukaisesti puretaan tapahtumia ja ajanjaksoja, jotka ovat saaneet suomalaisten mielissä myyttisiä muotoja. Aikamatkalle lähdetään yhdessä juontajan kanssa, jolla itsellään on aikakauteen ja ilmiöön omakohtainen suhde tai kiinnostus.

Jaksossa Häjyt muusikko, näyttelijä Sakari Kuosmanen matkaa Pohjanmaalle selvittämään, keitä Etelä-Pohjanmaata 1800-luvulla terrorisoineet puukkojunkkarit eli häjyt oikein olivat. Miksi eurooppalaisittainkin poikkeuksellisen raaka ilmiö syntyi juuri Etelä-Pohjanmaalla eikä muualla Suomessa? Kuosmanen tapaa matkallaan myös nykypohjalaisia sekä muun muassa häjyistä elämäntyönsä tehneen historioitsija Heikki Ylikankaan.

Häjyt Yle Teema klo 21.00

FST5:n dokumentti Ajan hylkäämät kertoo Itävallan Wienistä, mutta ilmiö on tuttu Suomessakin. Vanhat pienet itsenäiset erikoiskaupat katoavat kaupungin keskustoista. Ihmiset suhtautuvat niihin nostalgisesti samalla, kun ajavat kaupungin laitamille, mistä kaiken tarpeellisen saa kätevästi yhdestä ja samasta suuresta ostoskeskuksesta.

Ohjelmassa vieraillaan nappikaupassa, apteekissa, lihakaupassa ja nahkaliikkeessä. Niillä ei mene juuri nyt hyvin. Aikakin tuntuu vanhoissa pikkukaupoissa pysähtyneen.

Dok: Ajan hylkäämät FST5 klo 22.40

Kun ruokaohjelman nimi on Sopranos-sapuskaa, herää kysymys, onko sillä mitään tekemistä Sopranos-tv-sarjan kanssa. No, ei suoranaisesti. Juontaja ja isäntä Steve Schirripa toki esiintyi Sopranosissa, mutta on rasittava höpöttäjä. Onhan se kivaa, kun mies tykkää itsestään ja äänestään, mutta jotain rajaa sentään. Mutta italialainen ruoka on aina tv-sarjansa ansainnut, vaikka useammankin.

Heti aloitusjaksossa mennään suoraan asian ytimeen. Italialaiset lihapullat on yksi ihmiskunnan suurimpia saavutuksia. Niiden pitää olla isoja ja meheviä, eikä alamittaisia mitään Ikea-imitaatioita. Sarja on tuttu entuudestaan. Nyt nähdään uusintana ensimmäinen esityskausi.

Sopranos-sapuskaa Jim klo 18.05

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.