Katseeseen kätketty

KATSEESEEN KÄTKETTY

(EL SECRETO DE SUS OJOS)

Argentiinalaisen Juan José Campanellan Katseeseen kätketty on parasta, mitä valkokankailla on aikoihin nähty. Tänä vuonna parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarilla palkittu teos tarjoaa puhdasta elokuvallista nautintoa.

Eläkkeelle jäänyt rikosoikeuden työntekijä Benjamin Esposito (Ricardo Darín) ei saa mielestään vuonna 1974 tapahtunutta nuoren naisen murhaa. Tapaus jätti häneen syvät jäljet. Murhasta on kulunut jo 25 vuotta, mutta Esposito käy yhä läpi siitä alkanutta tapahtumasarjaa.

Esposito päättää kirjoittaa muistoistaan romaanin. Aluksi kirjoittaminen on vain ajankulua, mutta pian hän ei pysty enää irrottautumaan siitä. Kyse ei ole vain rikoksen läpikäymisestä, vaan hänen oman elämänsä ja monien asianosaisten elämän tarkastelusta, eräänlaisesta välitilinpäätöksestä.

Alussa yksinkertaiselta vaikuttava rikostarina kehittyy moniulotteiseksi, kahdessa eri aikatasossa liikkuvaksi muistojen ja rakkauden pohdinnaksi. Melankolia ja ihmiskohtaloiden traagisuus täyttävät koko elokuvan. Jokainen kaipaa jotakin, Esposito rakastamansa naisen huomiota.

Campanella kietoo taidokkaasti yhteen melodramaattisia piirteitä saavan ihmissuhdekuvauksen ja vaiston varassa etenevän rikostutkinnan ja sijoittaa ne Argentiinaa 1970-luvulla ravistelleen poliittisen terrorismin maisemaan.

Loistavista näyttelijöistä jää herkän roolityön tekevän Darínin ohella mieleen hänen läheistä työtoveriaan Pablo Sandovalia esittävä Guillermo Francella. Espositon ja Sandovalin ystävyyttä kuvataan lämpimällä huumorilla. Campanella tuo henkilöt tunteineen harvinaisen lähelle katsojaa.

KAISA HILTUNEN

Ohjaus: Juan José Campanella. Rooleissa: Ricardo Darín, Soledad Villamil, Pablo Rago, Guillermo Francella ja Javier Godino. Tyylilaji: draama/jännitys (K13).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.