Saranat ja sardiinit - Kanavateatteri

KESÄTEATTERI

KANAVATEATTERI

Saranat ja sardiinit

Ensi-ilta Kuusan Kanavateatterilla 9.7.2010.

Harvoin näkee esitystä, jonka rytmi ja energia kiihtyvät sellaisiin mittoihin kuin Kanavateatterin Saranoissa ja sardiineissa!

Esitys kertoo farssin tekemisestä. Antti Viitamäen ohjaama näyttelijäjoukko tykittää sellaisella voimalla, että katsomossa hengästyttää. Kun jossain välissä ehtii ajatella, että tästä eivät kierrokset voi enää kasvaa, niin vieläkin vauhti kiihtyy. Kerrankin on uskallettu vetää kunnolla överiksi. Ja siksi farssin keinot, kuten edestakaisin ovista ryntäily, sekaannukset, kolmiodraamakuviot ja irrallisten tavaroiden kuljettelu toimivat ja naurattavat. Näyttelijöiden tarkat ajoitukset kaiken hulinan ja sekamelskan keskellä ovat ihailtavaa seurattavaa.

Saranat ja sardiinit -esityksessä päästään seuraamaan teatteriesityksen tekemistä ja katsomaan kulissien taakse, jossa tietysti nähdään suurempaa draamaa kuin näyttämöllä. Miten menee itse esitys, jonka kuliseissa tapellaan, puretaan mustasukkaisuuspuuskia ja etsitään kadonnutta näyttelijää? Sekin nähdään Saranoissa ja sardiineissa. On vallan riemukasta seurata, kuinka näyttelijät selviytyvät tilanteesta, jossa kaikki menee pieleen, vaikka kyseessä onkin näytelmä näytelmän sisällä.

Kaiken herkun kruunaa vielä tekninen ratkaisu, jota ohjaaja Viitamäki aiheellisesti pyysi olemaan paljastamatta arviossa, että se säilyisi yllätyksenä katsojille.

Mehukkaita ovat ne hetket, jolloin näyttelijä siirtyy roolihahmoonsa tai irtautuu siitä omaksi itsekseen. Näitä hetkiä olisi voinut korostaa vielä enemmän. Marjo Vihavaisen roolihahmon Sarin kökkö näytteleminen kyllä herätti katsomossa naurua. Maria Raatikaisen esittämän näyttelijän roolihahmo muuttui myös hauskan homssuiseksi, kun kulisseissa tapeltiin.

Kaiken härdellin keskeltä erottui Keijo Myllyrannan verkkaisen luonteva näyttämömestari, joka on juuri niitä ihmisiä, jotka pysyvät tyyninä, vaikka kaikki kaikki ympärillä hajoaa.

LOTTA ROUKALA

Käsikirjoitus: Michael Frayn. Ohjaus: Antti Viitamäki. Rooleissa: Maria Raatikainen, Tapio Myllylä, Marjo Vihavainen, Teijo Roine, Taru Eskonen, Kari Räihä, Jaakko Myllylä, Keijo Myllylä, Elsa Kalervo. Lavastus: Tapio Myllylä, Jaakko Myllylä, Keijo Myllylä, Arto Lehtikangas. Puvustus: Annastiina Kekäläinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.