Komeaa teatteria Kangasniemellä

KESÄTEATTERI

TEATTERI ILONA

Votkaturistit

Esitys Kankaisten koululla Kangasniemellä 4.7.2010

Mahtoiko loimaalaislähtöinen kirjailija Aimo Vuorinen aavistaa, millaisen suosion hänen vuonna 1976 ilmestynyt näytelmänsä Votkaturistit saavuttaa?

Tuskin. Näytelmä kertoo niistä kultaisista idänmatkailun vuosista, jolloin suomalaiset vyöryivät bussilasteittain rajan taakse. Tuolloin saattoi sukkahousuilla viettää hulppeita ravintolailtoja, tuolloin purukumit ja kuivamustekynät olivat kahdenvälisen kaupan käypää valuuttaa. Votka ja samppanja virtasivat, lystiä riitti.

Votkaturistien henkilöhahmot ovat idänmatkaajien prototyyppejä. On se pakollinen kommunisti, ja toinen, joka koettaa käännyttää vääräuskoisia veljiään. Joku on kestohumalassa, toinen trokaa vanhaa palttoota; jotkut onnettomat juoksevat venäläiskaunottarien perässä. Muutama koettaa sivistää itseään museoilla ja baleteilla.

Miten ihmeessä tällainen meno uppoaa 2000-luvun yleisöön?

Ilmeisen hyvin! Oli kesän kirkkain pyhäpäivä, ja Kankaisten koulun hämärä juhlasali pullisteli kaikenikäistä katsojaa. Tilausajobussit, pikkuautot ja räyhäkät Harley-Davidsonit seisoivat parkkipaikalla sulassa sovussa. Ja yleisö nautti!

Votkaturistit on todenmukainen ja haikeanhauska muistelo menneistä ajoista, ja Teatteri Ilonan huipputaitavat harrastajat puhalsivat näytelmän hengen hienosti eloon. Antti Niskasen ohjaus oli rytmikäs, Eeva Patrikaisen puvustus riipaisevasti 70-lukulainen ja Vesa Wirénin harmonikka soi komeasti.

Näyttämön dynamo oli Kimmo Pylvänäinen, joka sai roolihahmostaan, melkein rehdistä suomalaismiehestä irti huikean paljon. Pia Kärkkäinen-Hannikainen ja Tuula Tulla muodostivat mainion naiskaksikon, joilla oli kosolti lavakarismaa ja luontevuutta. Kangasniemeläisten esitys tarjosi katsojille mahdollisuuden nauttia hyvästä kesäteatterista – ja samalla peilata omaa itseään.

MAIJA-LIISA WESTMAN

Käsikirjoitus: Aimo Vuorinen, Sovitus: Jukka Keinonen. Ohjaus: Antti Niskanen. Laulujen harjoitus: Visa Wirén. Koreografia: Terttu Laitinen/työryhmä. Muusikko: V. Wirén. Lavastus: Matti Laitinen/työryhmä. Puvustus: Eeva Patrikainen/työryhmä.Valot: Sampo Studio Oy/Reijo Romo. Äänentoisto: SPL-Service Oy. Rooleissa: Kimmo Pylvänäinen, Pia Kärkkäinen-Hannikainen, Tuula Tulla, Reijo Muhonen, Matti Tulla, Sirkka Ravolainen, Miia Palvimo, Terttu Laitinen, Jari Markus ym.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.