Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltain lippu laskettiin Chengdun-konsulaatilla – paikallisia kokoontui ottamaan selfieitä ja liehuttamaan Kiinan lippuja

Yhdysvaltain lippu laskettiin aikaisin maanantaina maan Chengdun-konsulaatissa Kiinassa. Kiinan ulkoministeriön lausunnon mukaan konsulaatti on suljettu ja kiinalaisviranomaiset ovat ottaneet tilat haltuunsa, kirjoittaa CNN.

Konsulaatti joutui sulkemaan ovensa Yhdysvaltain ja Kiinan välisen diplomaattisen kiistan takia. Kiina määräsi konsulaatin suljettavaksi sen jälkeen, kun Yhdysvallat määräsi viime viikolla Kiinan Texasin osavaltiossa sijaitsevan Houstonin-konsulaatin suljettavaksi.

Kiina kuvaili aiemmin päätöstä "välttämättömäksi vastaukseksi Yhdysvaltain kohtuuttomille toimille". Kiinan ulkoministeri Wang Wenbin kertoi toimittajille, että Chengdun-konsulaatti olisi ollut muun muassa mukana toimissa, joilla on sekaannuttu Kiinan sisäisiin asioihin.

Paikallismedian mukaan konsulaatin henkilökunta poistui paikalta aamukuuden aikoihin paikallista aikaa. Viikonlopun aikana muuttoajoneuvoja on nähty paikan päällä, ja siivoojat ovat kärränneet isoja mustia jätesäkkejä pois konsulaatista.

BBC:n mukaan paikallisia asukkaita on kokoontunut Kiinan Sichuanin maakunnassa sijaitsevan Chengdun-konsulaatille heiluttamaan Kiinan lippuja ja ottamaan selfieitä.

Uutistoimisto AFP kirjoittaa, että konsulaatille vievä tie oli maanantaina suljettu ja että poliisi valvoi tietä.

Houstonin-konsulaatti suljettiin perjantaina

Texasin-konsulaatin kiinalaiset työntekijät poistuivat konsulaatista määräysten mukaisesti perjantai-iltapäivänä paikallista aikaa. Sen jälkeen Yhdysvaltain liittovaltion viranomaiset ja paikalliset poliisit ottivat konsulaattirakennuksen haltuunsa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo perusteli konsulaatin sulkemista Kiinan vakoilulla. Konsulaattia on muun muassa syytetty yhdysvaltalaisten yrityssalaisuuksien varastamisesta.

Maiden välisiä jännitteitä ovat kiristäneet muun muassa kauppakiistat, Kiinan toiminta koronaviruksen suhteen pandemian alkuvaiheessa ja Hongkongin uusi turvallisuuslaki, jonka on katsottu romuttavan erityishallintoalueen itsehallinnollisen aseman.