Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Jyväskyläläisessä hotellissa vaarallisen aineen onnettomuus yön pimeinä tunteina – vuotava kloorisäiliö nostettiin ikkunasta katolle

Sokos Hotel Alexandra sijaitsee Asemakadun ja Hannikaisenkadun kulmassa. Agata Anttonen

Heikki Kärki

Allasosaston huoltotöitä tehneen huoltomiehen inhimillinen virhe aiheutti vaarallisen aineen onnettomuuden Jyväskylän keskustassa sijaitsevassa Original Sokos Hotel Alexandrassa sunnuntain vastaisena yönä.

Huoltomies oli täyttämässä uima-allaskemikaaleja ja kaatoi epähuomiossa natriumhypokloriittin säiliöön suolahappoa. Aine alkoi reagoida ja muodostaa kloorikaasua saunaosaston tiloihin.

Keski-Suomen pelastuslaitos sai hälytyksen puoli kahdelta. Paikalla selvisi, että väärään paikkaan joutuneen aineen määrä ei ole kovin suuri.

– Toisaalta majoituslaitos ja vuotava kloori eivät ole hyvä yhdistelmä, päivystävä palomestari Tomi Jousmäki kertasi.

Ensimmäinen pelastustoimenpide oli siirtää vuotava, noin sadan litran säiliö nopeasti ulkotiloihin. Paineilmalaittein suojautuneet pelastajat siirsivät säiliön toisessa kerroksessa olevista allastiloista ikkunan kautta kattolipan päälle.

Sen jälkeen tiloista mitattiin klooripitoisuuksia.

– Ne eivät olleet kovin suuria, mutta jos tiloissa oleskelisi ilman suojaimia, saisi jonkinlaisia oireita, Jousmäki sanoi.

Ppm-arvoilla (parts per million) mitattuna kloorikaasua oli suurimmillaan 4,25. Jo yhden ppm:n pitoisuudelle altistuminen voi aiheuttaa työterveyslaitoksen mukaan lievää hengitysteiden ärsytystä, yskimistä ja päänsärkyä. Kymmenen ppm:n klooripitoisuus aiheuttaa voimakasta silmien, nenän ja kurkunpään ärsytystä, kyynelvuotoa ja yskää.

Pelastuslaitos mittauksien perusteella vuoto pysyi saunaosastolla, eikä onnettomuudesta aiheutunut hotellin asukkaille vaaraa.

– Joku yksittäinen asukas oli huomannut hälytyksen, mutta valtaosa hotellin asukkaista ei tiedä koko tapahtumasta, Jousmäki kertoi.

Jos kyse olisi ollut isommasta säiliöstä, olisivat kloorin ppm-pitoisuudet voineet kasvaa myös laajemmin hotellin tiloissa.

– Tämän tyyppisiä tapauksia sattuu hotelleissa, uimahalleissa ja kylpylöissä jonkun verran. Toisinaan koko rakennus on jouduttu evakuoimaan, mutta tässä tilanteessa sitä ei katsottu tarpeelliseksi. Ppm-pitosiuudet olivat maltillisia ja säiliö saatiin nopeasti pihalle, Jousmäki kertoi.

Yksi huoltomies yski tapahtumien jälkeen. Hänen arvioitiin altistuneen kloorille ja huoltomies ohjattiin lääkärin pakeille.

Pelastuslaitos tuuletti tilat, jolloin kloori poistui hotellista. Tuuletuksen jälkeen ppm-mittaukset osoittivat nollaa.

Kemikaalisäiliö nostettiin nostolava-autolla peräkärryyn ja toimitettiin väliaikaisesti pääpaloaseman pihaan. Maanantaina se kuljetetaan jätteenkäsittelylaitokselle jatkotoimenpiteitä varten.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut