Yön uutiskooste: Maskipakko lajenee Englannissa, Kiinan konsulaatti paljastui vakoilukeskukseksi

Maskipakko koskee tätäkin Marks & Spencerin liikettä Englannissa. Tolga Akmen / AFP

Arttu Mäkelä ja Lassi Lapintie / STT

Suomen lepakkotieteellisen yhdistyksen järjestämä kansallinen lepakkobongaus alkaa tänään. Kyseessä on vuosittainen tapahtuma, joka kestää koko heinäkuun viimeisen viikonlopun.

Bongaukseen voi yhdistyksen mukaan osallistua kuka tahansa itse valitsemassaan paikassa. Tarkoitus on havainnoida lepakoita tunnin ajan joko silmämääräisesti tai teknisten apuvälineiden avulla.

Havainnot pyydetään ilmoittamaan Suomen lajitietokeskuksen sivuilla osoitteessa laji.fi.

Viron pääkaupungissa noin 600 neliön suuruisen teollisuusrakennuksen tulipalo nosti myöhään torstaina savupatsaan Tallinnan pohjoispuolen taivaalle. Tulipalosta uutisoivat Viron yleisradio ERR ja Postimees-lehti.

Sosiaalisessa mediassa on julkaistu myös kuvia, joista voi nähdä pääkaupungin taivaalle kohonneen savumuodostelman.

Tiedotusvälineiden mukaan palanut rakennus sijaitsee Tööstuse-kadulla kaupungin satamasta länteen. Läheinen Volta-katu oli suljettu liikenteeltä. Postimeehen mukaan rakennuksen katto romahti ja sammutustöiden viimeistely jatkui vielä aamuyhdeltä. Sammutustöihin on osallistunut useita pelastuslaitosten yksiköitä.

Asiasta on kertonut Suomessa muun muassa Iltalehti.

Englannissa ei ole enää tästä päivästä lähtien asiaa kauppoihin ja supermarketteihin ilman kasvomaskia. Britannian hallitus päätti asiasta puolitoista viikkoa sitten.

Maskimääräyksen noudattamista valvoo poliisi, ja maskittomuudesta voi saada sadan punnan (noin 110 euron) sakon.

Maskipakko on ollut voimassa julkisessa liikenteessä kesäkuun puolivälistä lähtien.

Skotlannissa on ollut jo pari viikkoa maskipakko kaupoissa. (Lähde: AFP)

Istanbulissa museosta moskeijaksi muuttuneessa Hagia Sofiassa järjestetään tänään ensimmäinen muslimien rukoushetki.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan allekirjoitti Hagia Sofian moskeijaksi muuttamista koskevan määräyksen pari viikkoa sitten. Asia herätti kritiikkiä maailmalla.

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon maailmanperintölistalla oleva Hagia Sofia rakennettiin kirkoksi 500-luvulla, mutta muutettiin moskeijaksi 1400-luvulla. Modernin Turkin isä Mustafa Kemal Atatürk hyväksyi Hagia Sofian museostatuksen 1930-luvulla. (Lähde: AFP)

Yhdysvalloissa on varmistettu edellisen vuorokauden aikana yhteensä 76 570 uutta koronavirustartuntaa. Asia selviää Johns Hopkins -yliopiston seurannasta, jonka luvut on tarkistettu torstaina paikallista aikaa eli aikaisin perjantaiaamuna Suomen aikaa.

Torstai oli jo kymmenes päivä peräjälkeen, kun Yhdysvalloissa on varmistettu yli 60 000 uutta päivittäistä tartuntaa. Torstaina maan koronatapausten kokonaismäärä ylitti myös neljän miljoonan tartunnan rajapyykin.

Johns Hopkinsin mukaan maassa on ollut yli 144 000 koronaan liittyvää kuolemaa. Edellisen 24 tunnin ajalta kirjattiin yhteensä 1 225 uutta koronakuolemaa.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin entisenä asianajajana tunnettu Michael Cohen pääsee palaamaan jälleen kotiarestiin. Cohen siirrettiin takaisin vankilaan kaksi viikkoa sitten sen jälkeen, kun hänet oli jo kerran aiemmin päästetty kotiarestiin.

Newyorkilaistuomari Alvin Hellerstein päätti torstaina paikallista aikaa päästää Cohenin palaamaan kotiarestiin, koska arvioi vankilaan palauttamisen olleen Cohenin kirjoittamasta Trump-paljastuskirjasta kummunnut kostotoimi.

Cohenin asianajajat olivat ennen tuomarin päätöstä perustelleet, että Cohen passitettiin takaisin vankilaan, koska hän ei ollut suostunut pidättäytymään kirjan julkaisusta. Kirjan kerrotaan esittävän presidentin huonossa valossa.

Kiinan konsulaatti Texasin Houstonissa oli vakoilukeskus, julistaa Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo. Yhdysvallat määräsi konsulaatin suljettavaksi aiemmin tällä viikolla.

Ulkoministerin mukaan Kiina on hankkinut edustustonsa avulla laittomasti haltuunsa yhdysvaltalaisyritysten kauppasalaisuuksia. Pompeo kävi torstaina Kiinaa vastaan Kaliforniassa pitämässään puheessa.

Hän arvioi puheessaan Kiinan otteiden olevan aiempaa autoritaarisempia kotona ja aggressiivisempia muualla. Hän kuvaili myös Kiinan "uuden tyrannian" uhkaa ja toivoi "vapaiden valtioiden" nousevan voittajiksi sen edessä.

Kaikki tämän vuoden naisten ja miesten ammattilaistenniksen Kiinaan kaavaillut turnaukset on peruttu koronaepidemian vuoksi.

Naisten WTA-kiertueen päällikkö Steve Simon kertoo verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa, että WTA:ssa ollaan erittäin pettyneitä siihen, ettei Kiinan turnauksia järjestetä tänä vuonna.

Miesten ATP-kiertue kertoi turnauksiensa perumisesta Twitterissä.

Ilmoituksen myötä peruuntuu muun muassa Shanghai Masters -tennisturnaus

Aiemmin tällä viikolla peruttiin miesten ammattilaistenniskiertueen paluukilpailuksi kaavailtu Washingtonin ATP-turnaus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut