Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Jyväskylässä todettu viime päivinä koronavirusta enemmän kuin THL:n luvut kertovat, viimeisin tartunta nuorella aikuisella – "Ihmiset eivät tunnu enää välittävän"

Tilaston takaa löytyi kaksi uutta tartuntaa.

Eriikka Hienola, Heikki Kärki

Jyväskylässä todettiin keskiviikkona yksi uusi koronavirustartunta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tämän lisäksi viime viikonloppuna Jyväskylässä todettiin kaksi uutta koronatartuntaa, kertoo Jyväskylän kaupungin vs. vastaava lääkäri, apulaisylilääkäri Jyrki Suikkanen.

Näin ollen uusia tartuntoja on Jyväskylässä ilmennyt lyhyessä ajassa kolme, vaikka THL:n tilaston mukaan edellisestä tautitapauksesta oli ehtinyt kulua jo puolisentoista viikkoa.

Keskiviikon uusi tapaus tuli ilmi tiistaina ilmeisesti työterveydessä annetun koronatestin tuloksesta. Suikkasen mukaan positiivisen tuloksen antoi reilu 20-vuotias nuori aikuinen. Hänen lähipiiriään vielä kontaktoitiin keskiviikkona iltapäivällä.

Viikonloppuna positiivisen testituloksen antaneet ovat olleet omatoimisessa kotikaranteenissa ja heidän muutamat, yksittäiset lähipiirin henkilönsä on jo kontaktoitu.

THL:n mukaan Jyväskylässä kävi ilmi keskiviikkona 108:s tartuntatapaus ja koko Keski-Suomen alueella 138:s. Lukemiin ei ole sokeasti luottamista, sillä tilastot elävät omaa elämäänsä, eivätkä ne päivity täysin reaaliajassa, Suikkanen vahvistaa.

Keskiviikon tartuntatapaus olisi THL:n mukaan ollut ensimmäinen Keski-Suomessa noin puoleentoista viikkoon, sillä edellisen kerran lukema nousi yhdellä sunnuntaina 12. heinäkuuta.

THL:n tartuntaluvut ovat vähentyneet viime aikoina, kun tilastointijärjestelmää muutettiin. Kun aiemmin koronavirustapausten yhdistämisen aikaväli oli kolme kuukautta, viime viikosta lähtien yhdistämisen aikaväli muutettiin vuodeksi. Tämä tarkoittaa sitä, että jos esimerkiksi sama henkilö on antanut positiivisen näytteen maaliskuussa ja uudelleen kesäkuussa, oli tähän asti tartuntatautirekisteriin kirjattu kaksi eri koronatapausta. Tilastointijärjestelmän takia tartuntalukemat vähenivät viime viikolla useana päivänä.

Lisäksi THL:n tilastoissa koronan aiheuttamat kuolemantapaukset ovat vähentyneet, kun kuolinsyyt ovat tarkentuneet.

Jyväskylän kaupungin vs. vastaava lääkäri Suikkanen kertoo, että tautitapaukset nousevat, mikäli ihmisten yksilönvastuu katoaa.

– Tätä on aivan selvästi tapahtunut. Kaupoissa ei enää suojakäsineitä näy, kun vielä aiemmin niitä näkyi lähes jokaisella, Suikkanen sanoo.

Apulaisylilääkäri Jyrki Suikkanen. Matti Salmi

Suikkanen pitää nyt ehdottoman tärkeänä sitä, että jokainen ottaa vastuun itsestään, kun liikkuvuutta ei enää valtakunnan tasolla rajoiteta.

– Yksilönvastuu ontuu eivätkä ihmiset tunnu enää välittävän. Nyt ehdottoman tärkeää olisi jaksaa muistaa pestä käsiä ja pitää etäisyyttä toisiin ihmisiin, Suikkanen alleviivaa.

Lisäksi koronatestiin pitäisi mennä hyvinkin matalalla kynnyksellä, mikäli flunssan oireita löytyy. Keski-Suomessa koronatestejä on tehty viime aikoina reilusti: keskiviikkona tehtyjen testien kokonaismäärä oli 8 989, kun viime viikon perjantaina se oli 7 634. Tiistain ja keskiviikon välisenä aikana testien määrä nousi reilulla sadalla. Sairaalahoidossa koronaviruspotilaita ei ole Keski-Suomessa ollut pitkään aikaan.

THL:n tilaston mukaan koko maassa koronavirustartuntoja oli keskiviikkona 7 362, mikä oli 11 enemmän kuin tiistaina.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut