Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Vihreät pitävät EU-sopua onnistuneena – kompromissipäätös ei silti ole täydellinen, mutta se on oikeansuuntainen

Satu Hassi. Emmi Korhonen / Lehtikuva

Ville Mäkilä / STT

Vihreiden pitkäaikainen kansanedustaja Satu Hassi (vihr.) pitää neuvottelutulosta EU:n elpymispaketista ja monivuotisesta budjetista Suomen tavoitteiden kannalta onnistuneena.

Neuvotteluissa Suomen strategia lähti siitä, että elpymisrahaston kokoa tuli pienentää ja alkuperäistä suoran tuen ja lainojen suhdetta muuttaa. Hassin mukaan pääministeri Sanna Marin (sd.) onnistui hyvin neuvottelemaan Suomen ennalta asettamat tavoitteet.

– Ainoa oli se, että kokonaispaketin koko ei pienentynyt, mutta kuitenkin suoran tuen osuus pieneni merkittävästi.

 Lopputulos, jossa suoran tuen osuus on 390 miljardia ja lainaosuus 360 miljardia, on lähellä Suomen tavoitetta, jossa suhde olisi ollut puolet ja puolet.

– Se on erittäin merkittävä saavutus näissä neuvotteluissa Suomen tavoitteiden suuntaan, Hassi toteaa.

Myös vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jenni Pitko on tyytyväinen päätökseen.

– Kyllä tämä on pitkälti sitä, mitä on toivottu ja nähty hyväksi Suomen ja Euroopan tulevaisuudelle.

Rahoituspäätöksissä on vahva ilmasto- ja ympäristöpainotus: vähintään 30 prosenttia seitsenvuotisesta 1 075 miljardin euron rahoituskehyksestä ja 750 miljardin kertaluontoisesta elpymisrahasta tulee osoittaa ilmastotoimiin. Kaiken rahoituksen tulee myös tukea Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteita.

– Kyllä siinäkin merkittävä onnistuminen neuvotteluissa oli, Hassi sanoo.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) kertoo ministeriön tiedotteessa, että tulos on historiallisen suuri panostus Euroopan unionin ilmasto- ja ympäristötoimiin.

– Mikään EU-budjetista rahoitettava toimi ei saa merkittävästi haitata luonnon monimuotoisuuden ja ilmaston suojelua, Mikkonen sanoo.

Mikkosen mukaan Suomi aikoo aktiivisesti edistää EU:n päästövähennystavoitteen nostoa nykyisestä 40 prosentista vähintään 55 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkija Timo Miettinen arvioi aiemmin tiistaina STT:lle, että Suomen tavoitteet EU:n budjetin modernisoinnista jäivät toteutumatta. Hänen mukaansa budjetissa olisi pitänyt olla enemmän investointeja vihreään kasvuun ja teknologiaan, ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön sekä tutkimukseen.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pitko myöntää, että neuvottelutuloksessa investointeja vihreään kasvuun olisi saanut olla enemmänkin.

– Paketti ei siinä mielessä ole täydellinen, ja neuvottelutulos on aina kompromissi tällaisissa yhteistyöelimissä. Mutta tulos on ehdottomasti oikeansuuntainen vihreiden investointien ja vihreän teknologian suhteen.

Hassi olisi toivonut enemmän rahoitusta oikeudenmukaisen siirtymän rahastolle sekä tutkimusrahoitukseen.

– Henkilökohtaisesti ja vihreänä poliitikkona olisin toivonut suurempaa rahoitusta tälle oikeudenmukaisen siirtymän rahastolle, joka tukee irtautumista fossiilienergiasta. Myös tutkimusrahoituksen osalta neuvotteluissa oli esillä jossain vaiheessa suurempia summia.

Hassin mukaan neuvottelutuloksen aikaansaaminen osoittaa sen, että Euroopan unioni pystyy toimimaan myös poikkeusoloissa.

– EU osoitti jälleen kerran yhteistyökykynsä tilanteessa, jolloin odottamaton kriisi iskee ja siihen tarvitaan toimenpiteitä, joita ei koskaan aiemmin ole tehty. Sinänsä vaikea puristus, mutta joka tapauksessa se syntyi.

Aiheeseen liittyvää

  1. Suomalaistutkijat pelkäävät EU:n turvautuvan uudelleen velanottoon ja kaipaavat laajaa keskustelua unionin tulevaisuudesta – "Tässä syntyy kertaluontoisesti EU-tason finanssipolitiikkaa"
    22.7.2020 14:49

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut