Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Yön uutiskooste: EU-johtajat kokoustivat pikkutunneille, yliopistot lisänneet satoja paikkoja avoimen yliopiston väylän opiskelijoille

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Yliopistot ovat lisänneet tälle ja ensi vuodelle yhteensä lähes 700 paikkaa väyläopiskelijoille. Petri Huhtinen

KOONNEET: Pertti Mattila ja Milja Rämö / STT

EU-maiden johtajien huippukokous on venynyt maanantaiyön pikkutunneille. Johtajat ovat neuvotelleet 750 miljardin euron elpymisvälineestä sekä monivuotisesta budjetista.

Suomi ja niin sanottu nuuka nelikko ovat vaatineet elpymisvälineen sisältämien avustusten merkittävää pienentämistä, mutta muilta 22 jäsenmaalta ei ole tullut riittävää vastakaikua.

Avustusten ja lainojen suhteen lisäksi vaikeita kysymyksiä ovat olleet rahanjakoon liittyvä hallinnointi sekä EU-rahankäytön laajempi kytkentä oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen.

Yliopistot ovat lisänneet satoja paikkoja avoimen yliopiston väylän kautta tuleville. Asia käy ilmi Uutissuomalaisen kyselystä, johon vastasi yksitoista Suomen kolmestatoista yliopistosta.

Väylällä tarkoitetaan avoimen yliopiston opintoja, jotka suorittamalla voi saada yliopistosta varsinaisen opiskelupaikan kandidaatintutkintoon, maisterintutkintoon tai molempiin.

Yliopistot ovat lisänneet tälle ja ensi vuodelle yhteensä lähes 700 paikkaa väyläopiskelijoille. Tänä vuonna noin 1 400 väyläopiskelijaa on hyväksytty tai tullaan hyväksymään varsinaisiksi opiskelijoiksi. Moni yliopisto myös suunnittelee kasvattavansa väyliään tulevaisuudessa.

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä koko maassa tämän viikon ajan. Valvontaan osallistuvat kaikki poliisilaitokset ja Rajavartiolaitos.

Erityisteemana ovat ammattikuljettajien tarkkaamattomuutta aiheuttavat tekijät, kuten puhelimen käyttö ajon aikana.

Raskaan liikenteen valvonta on yksi poliisille asetetuista liikenneturvallisuustyön painopisteistä tänä vuonna. Tavoitteena on liikenneturvallisuuden parantaminen sekä harmaan talouden ja kuljetusrikollisuuden torjunta.

Yhdysvalloissa Floridan osavaltiossa kymmenien sairaaloiden teho-osastot ovat täynnä koronaviruksen jatkaessa leviämistään, kertoo uutiskanava CNN.

Miami Heraldin mukaan osavaltiossa raportoitiin sunnuntaina yli 12 000 uutta koronavirustartuntaa. Baltimorelaisen Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan Floridassa on todettu yli 350 000 virustartuntaa.

Keväällä koronavirus levisi voimalla erityisesti New Yorkissa, jossa on maan osavaltioista määrällisesti yhä eniten todettuja koronavirustartuntoja koko kriisin ajalta. Nyt kuitenkin virus leviää erityisesti etelässä ja lännessä.

Yhdysvalloissa on maailmanlaajuisesti todettu eniten tartuntoja ja niihin liittyviä kuolemia.

Ranskassa on tästä päivästä lähtien pakko käyttää kasvomaskia kaikissa julkisissa sisätiloissa. Tällaisia tiloja ovat muun muassa kaupat ja supermarketit.

Tähän asti maskipakko on Ranskassa ollut voimassa julkisessa liikenteessä.

Maskipakon tarkoituksena on hillitä koronaviruksen leviämistä. Hallituksen mukaan Ranskassa on ollut merkkejä koronavirustartuntojen määrän kasvusta. (Lähde: AFP)

Ranskassa Nantesin katedraalipalon tutkijat ovat vapauttaneet miehen, jota kuulusteltiin sunnuntaina palosta. Mies on ollut vapaaehtoinen työntekijä katedraalissa.

Kuulusteltu pääsi vapaaksi ilman syytettä, kertoi syyttäjä Pierre Sennes medialle.

Sunnuntaina syyttäjä ilmoitti, että oli liian aikaista sanoa, epäilläänkö miestä palosta.

Länsi-Ranskassa sijaitsevan Nantesin kaupungin katedraalin lauantaista tulipaloa tutkitaan mahdollisena tuhopolttona.

Kuulusteltavana ollut mies oli ollut vastuussa kirkon sulkemisesta perjantai-iltana. (Lähde: AFP)

Arabiemiraattien avaruusluotain on lähtenyt matkaan kohti Marsia. Al-Amal- eli Toivo-luotain laukaistiin Japanista Suomen aikaan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Toivon on määrä saapua Marsin kiertoradalle ensi vuoden helmikuussa.

Operaation tarkoituksena on saada kattava kuva Marsin kaasukehän säädynamiikasta. Arabiemiraatit haluavat myös, että hanke inspiroi arabinuoria.

Toivo on arabivaltioiden ensimmäinen planeettainvälinen avaruuslento. (Lähde: AFP)

Saksan neljän osavaltion johtajat ovat vedonneet joukkoon Yhdysvaltain kongressin jäseniä, jotta nämä estäisivät suunnitellun Yhdysvaltain joukkojen vähentämisen Saksassa. Amerikkalaissotilaiden vähentämisestä ilmoitti presidentti Donald Trump.

Trump sanoi viime kuussa aikovansa vähentää Saksaan sijoitettujen Yhdysvaltain joukkojen määrää enimmillään 25 000:lla. Trump perusteli päätöstä muun muassa sillä, että Saksa ei pidä kiinni sotilasliitto Naton puolustusmenojen tavoitteista.

Saksassa on enemmän Yhdysvaltain joukkoja kuin missään muussa Euroopan maassa. (Lähde: AFP)

Kommentoi

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut