Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suosikkikoomikko Jope Ruonansuu on kuollut – "Suomalaisen viihdyttämiskulttuurin ehkä suurin kaveri on poissa"

Suomalaisen viihdyttämiskulttuurin erittäin merkittävä – ehkä suurin – kaveri on poissa, luonnehtii Jukka Puotila tietoa Jope Ruonansuun kuolemasta.

Näyttelijä, koomikko ja imitaattori Puotila pääsi ihailemaan kaikkia noita taitoja Ruonansuussa, mutta Jopen skaalaan kuului paljon muutakin.

–  Ruonansuu oli äärimmäinen monilahjakkuus esimerkiksi muusikkona, sanoittajana, näyttelijänä ja piirtäjänä. Lisäksi oli jotenkin niin hienoa, että hän pystyi nousemaan omilla lihaksilla piirien ulkopuolelta Kemistä tuolla tapaa. Hän otti paikkansa omalla neroudellaan.

Puotila näkee Ruonansuussa samoja piirteitä kuin Jaakko Tepossa.

–  He kumpikin olivat aivan ylivoimaisia porukan kanssa, yleisön kuin yleisön kanssa. Heissä molemmissa oli jokin sellainen aitous.

Puotilan mukaan Ruonansuun koko skaala mahtuu vain laajan termin taiteilija alle.

–  Se on mielestäni paras määre hänestä. Tosin luulen, että Jopelle itselleen kävi mikä vaan määritelmä.

Ruonansuu korosti, ettei esiintyessään vain murjonut vitsejä.

– Teen kiertueella paljon muutakin kuin nauratan. Ihmiset kuuntelevat enkelilauluja tippa linssissä.

 

Imitoi jopa 150:tä hahmoa

 

Jorma "Jope" Ruonansuu kuoli lauantaina 56-vuotiaana. STT:lle tiedon Ruonansuun kuolemasta vahvisti tämän entinen manageri Tapio Pieskä.

Ruonansuulta löydettiin ruokatorven syöpä vuonna 2018, minkä jälkeen hän ei enää esiintynyt julkisuudessa. Pieskä vahvisti kuoleman liittyvän syöpään, muttei halunnut kommentoida asiaa vielä enempää.

Pitkän uransa yleisön edessä Ruonansuu aloitti 16-vuotiaana.

–  Käsittääkseni se oli Vesku Loiri, jonka voi sanoa löytäneen Ruonansuun, Puotila lisää.

Ruonansuu muistetaan lukuisista radio- ja tv-ohjelmista, muun muassa tv-ohjelmasta Jopet Show. Hänen imitaattoriuralleen mahtui erilaisia hahmoja jopa 150.

Ruonansuu palkittiin uransa aikana muun muassa Huumori-Emmalla vuonna 1996, vuoden viihdetaitelijan palkinnoilla vuosina 1998 ja 2001 sekä Venla-palkinnolla vuonna 2010 parhaana tv-esiintyjänä.

 

Esiintyjä jo lapsena

 

Ruonansuulla oli määritelmä sille, miten huumorin lahja joillekin siunaantuu.

–  Huumorin lahja on vähän kuin iso mulkku. Se tulee, kelle nyt sattuu tulemaan, Ruonansuu filosofoi Aattelepa ite! -elämäkertansa julkistuksessa vuonna 2006.

Ruonansuu kertoi olleensa esiintyjä aina. Ensimmäisen askeleen imitaatiomaailmaan hän otti jo nuorena matkimalla kissanpentua.

–  Perheen kissa oli saanut pentuja, ja kaikki oli jo annettu pois, kun aloin huvikseni vinkua kuin kissanpoikanen. Äiti sitten ihmetteli, että eikö ne jo lähetetty maailmalle.

Sittemmin Ruonansuu imitoi esimerkiksi kaikkia Suomen presidenttejä, joiden aikana oli elänyt.

 

Avoin alkoholinkäytöstä ja terveysongelmista

 

Alkoholi antoi oman säväyksensä Ruonansuun uraan. Hän uskoo, ettei 1990-luvun kaltaista Jope-ilmiötä olisi lasiin sylkemällä edes syntynyt.

–Suomi kaipasi kunnon rääväsuuta. Irwin oli kuollut, ja kupit alkoivat täyttyä. Jonkunhan ne piti juoda tyhjiksi.

Ruonansuu kertoi avoimesti paitsi alkoholinkäytöstään myös terveysongelmistaan, mutta joitakin vuosia sitten terveydentila oli hänen mukaansa kohentunut reilusti.

Ruonansuu muun muassa kävi vuonna 2015 lihavuusleikkauksessa, jonka avulla hänen painonsa putosi kymmenillä kiloilla.

Avoimuus teki Ruonansuusta tahtomattaan eräänlaisen koko kansan terapeutin.

–  Kun olen julkisuudessa puhunut alkoholin tuomista vaikeuksista, netissä alkaa tulla yhteydenottoja. Ihmisillä on tarve purkautua, mutta enhän minä heidän ongelmilleen mahda mitään, Ruonansuu sanoi 50-vuotishaastattelussaan STT:lle.