Poliisi aloitti Palokan senioritalon palonsyyntutkinnan – syttymisessä ei viitteitä tahallisuudesta: "Tutkinta tulee olemaan poikkeuksellisen laaja"

Pelastuslaitoksen mukaan tulipalo levisi poikkeuksellisen nopeasti. Sami Saarenpää

STT, Heli Paananen

Poliisi ja pelastuslaitos aloittavat tänään aamulla tutkinnan Jyväskylän Palokan senioritalon tulipalosta.

Poliisin mukaan palonsyyntutkinta käynnistyy teknisellä tutkinnalla sekä havaintoja tehneiden kuulemisilla. Tekninen tutkinta ja kuulemiset jatkuvat ainakin huomiseen. Lauantaina saatujen alustavien tietojen perusteella mitään tahallisuuteen viittaavaa palon syttymiseen liittyen ei ilmennyt.

– Muihin nimikkeisiin ja johtopäätöksiin palataan, kun saadaan vähän lisää tolkkua tähän asiaan, rikoskomisario Reima Rossi Sisä-Suomen poliisista sanoo

Tutkinnassa selvitetään erityisesti syttymissyytä sekä syitä palon nopealle leviämiselle.

– Leviäminen oli nopeaa, vaikka pelastuslaitos oli paikalla. Totta kai meitä kiinnostavat tällaiset asiat, että miten se yleensä on ollut mahdollista,.

Talot täytyy tutkia rakenteita myöten. Palo runteli kolme kerrostaloa käsittävää seniorikorttelia.

– Tutkinta tulee olemaan poikkeuksellisen laaja, koska nyt on kyse useammasta kerrostalosta. Onhan tämä niin merkittävä siinä mielessä, että on uusi rakennus, ja varttuneille tarkoitettu talo. Kyllä poliisi haluaa tässä tehdä tarkan työn.

Tutkinnan valmistumisessa kestää Rossin mukaan kuukausia.

 

168 evakuoitiin

 

Perjantai-iltana syttyneen palon vuoksi kolmesta senioritalosta evakuoitiin yhteensä 168 ihmistä. Palo alkoi keskimmäisen Ilona-rakennuksen yläosasta parvekkeelta ja levisi talon koko katolle.

Myöhään perjantaina näytti siltä, että palo oli saatu rajattua, mutta hetken päästä palo levisi yllättäen uudelleen. Palo levisi nopeasti yhdysrakennuksen kautta myös toiseen kerrostaloon.

Pelastuslaitoksen mukaan tulipalo levisi poikkeuksellisen nopeasti.

–  Tämä oli meille aikamoinen yllätys, että uudessa rakennuksessa palo leviää näin nopeasti, sanoi päivystävä päällikkö Pauli Nurminen Keski-Suomen pelastuslaitokselta eilen tiedotustilaisuudessa.

Hän ei antanut eilen arvioita palon syttymissyystä tai syystä palon nopeaan leviämiseen.

 

Asukkaat eivät toistaiseksi pääse koteihinsa

 

Palo aiheutti suuret aineelliset vahingot, mutta henkilövahingoilta vältyttiin. Neljä ihmistä altistui savulle. Kukaan heistä ei tarvinnut sairaalahoitoa.

Kaikille senioritalojen asukkaille järjestyi tilapäismajoitus. Toistaiseksi ei ole tiedossa, milloin asuntoihin pääsee käymään. Osassa asuntoja on sortumisvaara, ja myös tutkinnan pitää ensin käynnistyä.

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) päättää huomenna, aloittaako se oman tutkintansa tulipalosta. Otkes seuraa poliisin ja pelastuslaitoksen selvitysten etenemistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.