Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Palohälyttimet reagoivat Palokan kerrostalon tulipaloon vasta, kun katto oli ilmiliekeissä – "Katto oli palanut jo varmaan 15–20 minuuttia täyttä paloa, ennen kuin hälyttimet reagoivat"

Minuutti puoli kymmenen jälkeen perjantai-iltana Eija Haukka sai 77-vuotiaalta äidiltään puhelun. Asumisoikeusyhdistys Jason Ilona-talossa Palokassa asuva äiti oli asuntonsa parvekkeella ja kertoi näkevänsä savua naapurirappukäytävästä. Pelastuslaitos oli saanut hälytyksen tulipalosta vain paria minuuttia aiemmin.

– Siinä vaiheessa ei mikään hälytys soinut. Minä ohjeistin äitiä laittamaan ikkunat sekä ovet kiinni ja lähtemään välittömästi ulos portaita pitkin. Puhelun aikana minäkään en kuullut, että palohälyttimet olisivat siinä vaiheessa soineet, Haukka kertoo.

Haukan äiti oli myös kertonut, että kun talossa oli aiemmin paloharjoitus, eivät käytävässä olleet hälyttimet kuuluneet kunnolla asuntoon.

– Se on ollut hänen kokemuksensa, minä en tietenkään henkilökohtaisesti ole paloharjoituksen aikaan ollut siellä.

Haukan äiti ei tiedä, milloin palohälyttimet lopulta pärähtivät soimaan. Hän noudatti tyttärensä ohjeita ja poistui pikaisesti talosta.

– Niin alkuvaiheessa poistuminen oli ihan asukaskohtaista, että kuka osasi lähteä, pian palopaikalle äitinsä luo rientänyt Haukka kertoo.

Pelastuspäällikkö Pauli Nurminen Keski-Suomen pelastuslaitokselta vahvistaa, että talon palohälyttimet eivät alkaneet soimaan heti palon alkuvaiheessa. Hälytykset menivät kyllä päälle automaattisesti, mutta vasta palon roihuttua hyvän aikaa.

– Katto oli palanut jo varmaan 15–20 minuuttia täyttä paloa, ennen kuin hälyttimet reagoivat, ellei kauemmin, Nurminen kertoo.

Paikalle mennyt Haukka kertoo, että olisi kaivannut illalla enemmän tietoa siitä, mitä tapahtuu.

– Siellä vain istuttiin ja odotettiin, että mitä tapahtuu. Mutta varmasti kaikki tekivät siellä parhaansa, tilanne oli aika sekava.

– Informaatiota odotellaan edelleen. Tuntuu, että on vähän somen varassa elämistä, ihan asukkaidenkin kannalta, Haukka toteaa.