Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Hongkongissa nostettiin ensimmäiset syytteet turvallisuuslain rikkomisesta – hongkongilaiset putsaavat kiireisesti sometileiltään Kiinaa arvostelevia kirjoituksia

Uuden turvallisuuslain perusteella syytteeseen asetetun miehen asianajaja Laurence Lau puhui medialle Hongkongissa perjantaina. LEHTIKUVA/AFP

STT

Hongkongin poliisi on nostanut ensimmäiset syytteet uuden turvallisuuslain rikkomisesta. Poliisi ilmoitti perjantaina, että syytteet nostettiin 23-vuotiasta hongkongilaista miestä vastaan. Häntä epäillään separatismiin yllyttämisestä ja terrorismista.

Poliisin mukaan mies ajoi mielenosoitusten aikana moottoripyörällään tahallaan päin poliisiryhmää. Paikallistelevision kuvanauhalla näkyy tilanne, jossa moottoripyöräilijä ajoi kantaen lippua, jossa oli teksti "Vapauttakaa Hongkong, aikamme vallankumous". Kuljettaja kääntyi sivukadulle ja törmäsi ryhmään mellakkapoliiseja.

Mies kaatui ja hänet otettiin saman tien kiinni. Poliisin mukaan kolarissa loukkaantui kolme poliisia. Syytetty ei ollut paikalla oikeudessa kuulemassa syytteistä. Puolustusasianajajan mukaan hän on edelleen sairaalassa luunmurtuman takia.

Poliisi ilmoitti aiemmin miehen olevan 24-vuotias.

Kiinan pikavauhtia voimaan saattama turvallisuuslaki astui voimaan tiistaina. Poliisi otti heti seuraavana päivänä kiinni 370 ihmistä, joista kymmenen uuden turvallisuuslain perusteella. Turvallisuuslain rikkomisesta on säädetty ankaria rangaistuksia, ja niistä voi enimmillään saada elinkautisia vankeustuomioita.

Turvallisuuslaki määrittelee terrorismiksi muun muassa hyökkäykset ajoneuvoja ja liikenneverkostoja vastaan.

Uuden turvallisuusviraston vetäjäksi tiukan linjan johtaja

Kiina on nimittänyt Hongkongin uuden turvallisuusviraston johtajaksi tiukan linjan miehen, joka on tullut tunnetuksi mielenosoitusten kovaotteisesta tukahduttamisesta. Zheng Yanxiong tulee johtamaan laajoilla valtuuksia varustettua virastoa, jonka perustamisesta säädetään tiistaina voimaan tulleessa turvallisuuslaissa.

Virastolla on oikeudet sekä tutkia epäiltyjä rikoksia että nostaa niistä syytteitä, ja se voi siirtää kansalliseen turvallisuuteen liittyviä tapauksia Manner-Kiinan viranomaisten käsittelyyn.

Zheng, 56, yleni kommunistipuolueen riveissä Hongkongiin rajautuvassa Guangdongin maakunnassa. Hän tukahdutti siellä sijaitsevassa Wukanin kylässä väkivaltaisiksi äityneitä korruption vastaisia mielenosoituksia.

Sometilejä siivotaan kuumeisesti

Pikavauhtia säädetty uusi turvallisuuslaki on saanut monet erityishallintoalueen asukkaat ryhtymään pikaisiin siivoustoimiin sosiaalisen median tileillään. Laki määrää kovia rangaistuksia muun muassa itsenäisyyden kannattamisesta.

Paikallinen poliisi on saanut aiempaa laajemmat valtuudet seurata epäiltyjä muun muassa puhelimia kuuntelemalla ja viestiliikennettä seuraamalla.

Monet hongkongilaiset ovat reagoineet poistamalla sosiaalisesta mediasta vanhoja kirjoituksiaan, siirtymällä paremman tietoturvan palveluihin sekä muuttamalla tiliensä yksityisyysasetuksia.

– Vaihdon profiilini nimen ja muutin tilini yksityiseksi, jotta työnantajani ei voi nähdä tulevia postauksiani, joita voisi pitää Kiinaa loukkaavina tai turvallisuuslain vastaisina, kertoi suuryhtiön työntekijä Paul, joka sanoo työnantajansa olevan Kiina-mielinen.

Paul-nimellä esiintynyt mies sanoi aikovansa olla jatkossa hyvin varovainen, koska pelkää että työkaverit tai jopa ystävät voivat ilmoittaa hänen postauksistaan Kiinalle.

Lain astuttua voimaan tiistaina monet hongkongilaiset ilmoittivat Twitterissä tai muissa somepalveluissa jättävänsä ne. Osa jakoi neuvoja nettiturvallisuudesta ja muutamat ilmoittivat siirtyvänsä viestipalvelu Signaliin, koska pitävät sitä turvallisempana.

Juridinen palomuuri kaadettiin

Kiina on ilmoittanut, että osa turvallisuuslain vastaisista rikkomuksista käsitellään Manner-Kiinassa. Se tarkoittaa loppua juridiselle palomuurille joka on ollut Kiinan ja Hongkongin välillä siitä lähtien kun erityishallintoalue siirtyi Kiinan hallintaan vuonna 1997. Uusi turvallisuuslaki sallii myös sen, että Kiinan turvallisuuspalvelut aloittavat toimintansa Hongkongissa.

Virtuaalisia erillisverkkoja eli VPN-palveluja tarjoavat yhtiöt kertovat, että ohjelmien lataukset ovat kasvaneet turvallisuuslain myötä selväksi. VPN:n avulla netin käyttäjä voi suojata nettiyhteytensä ja sijaintinsa. Kiinassa monien VPN-palvelujen käyttö on estetty.

Billie, 24-vuotias paikallishallinnon edustajan avustaja, kertoo ottaneensa VPN-palvelun käyttöön toukokuussa, kun Kiina kertoi suunnitelmistaan uuden lain säätämiseksi. Hän on karsinut useita sosiaalisen median seuraajiaan ja poistanut joitakin "kyseenalaisia" postauksia, vaikka uuden turvallisuuslain ei pitäisi olla takautuva.

–  Hävettää ja nolottaa. En olisi halunnut tehdä tätä, mutta minusta tuntui että minun on pakko, selviytyäkseni, nuori mies sanoi AFP:lle.

–  Osa minua on kadonnut.

Siivousoperaatio ei ole koskenut vain digitaalisia seiniä. Monet demokratialiikettä tukeneet kaupat ja ravintolat ovat poistaneet "Lennon-seinänsä", eli ilmoitustaulut joilla tuetaan mielenosoituksia tai moititaan Kiinan johtoa.

Demokratia-aktivisti Gordon Lam kertoi ainakin yhden ravintolan saaneen poliisilta varoituksen, että taulu saattaa olla turvallisuuslain vastainen.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut