Sukunimen vaihtaminen houkuttelee suomalaisia

STT

Yhä useampi suomalainen haluaa vaihtaa sukunimensä. Väestörekisterikeskuksen mukaan hakemukset ovat lisääntyneet keskimäärin yli kahdellasadalla vuosittain viimeisen viiden vuoden aikana.

– Tyypillinen tapaus on sellainen, jossa haetaan omassa suvussa käytössä ollutta ruotsinkielistä sukunimeä, sanoo maistraatin päällikkö Ari Heikkinen Kainuun maistraatista.

Kainuun maistraatti vastaa kaikista pääkaupunkiseudun suomenkielisistä hakemuksista. Heikkisen mukaan yhä useammin nimen vaihdolla halutaan myös sulautua joukkoon.

– Iso kasvava luokka ovat ulkomaalaistaustaiset, jotka kokevat että tulee työsyrjintää, jos on esimerkiksi irakilainen tai afrikkalainen nimi. On ollut perusteluja, että haluaa suomalaisen nimen, jotta pääsisi edes työhaastatteluun.

Osa sukunimen muutoksista sujahtaa läpi pelkällä ilmoituksella. Maksullisina hakemuksina käsitellään kaikki uudet nimet.

Nimilautakunta tarkastaa, että neitseellinen nimi on suomen kielen ja hyvän tavan mukainen, eikä se ole esimerkiksi ison yrityksen käytössä. Coca-Cola, Velli-Housu tai Wyzx eivät siis sopisi suomalaisiksi sukunimiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.