Jäsenyys ampumaseurassa ei käy aseluvan ehdoksi

STT

Aseluvan hakijalta ei voida vaatia jäsenyyttä ampumaseurassa. Kiisteltyä ampuma-aselakia joudutaan tältä osin muuttamaan sen eduskuntakäsittelyssä.

Hallitus oli esittänyt, että luvan käsiaseen käyttöön ampumaurheilussa ja -harrastuksessa voisi saada vain, jos hakija on ampumaseuran jäsen. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan mielestä tällainen ehto olisi vastoin perustuslaissa taattua yhdistymisvapautta.

Valiokunta edellyttää myös, että laissa on täsmennettävä, millä edellytyksillä lääkäri tai esimerkiksi sotilasviranomainen voi ilmoittaa, että joku henkilö ei ole sopiva kantamaan asetta.

Tekeillä oleva lainmuutos tuo tiukennuksia aseiden hankintaan ja hallussapitoon. Ampuma-aseen luvan alaikärajaksi on tulossa 18 vuotta, mutta käsiaseen luvan saa vasta 20-vuotiaana.

Yksi paljon keskustelua herättänyt kohta lainuudistuksessa on poliisille ehdotettu oikeus tarkastaa, säilytetäänkö aseita kotona asianmukaisesti. Perustuslakivaliokunnan mielestä tarkastus kotirauhan piirissä voidaan sallia, jos se asian selvittämiseksi on välttämätöntä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.