Uusi eduskunta valitaan kevätsäässä

STT

Eduskuntavaalien vaalipäivän siirtäminen yhdellä kuukaudella näyttää nyt käytännössä varmalta. Eduskunnan perustuslakivaliokunta puoltaa yksimielisesti hallituksen esitystä, jonka mukaan vaalipäivä siirrettäisiin maaliskuulta huhtikuun kolmannelle sunnuntaille.

Ehdotuksesta kysyttiin myös kaikkien eduskuntaryhmien mielipidettä. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.) sanoo, että suhtautuminen oli myönteistä.

Kansanedustajien piirissä vaalipäivän siirtoa on toivottu siksi, että huhtikuun kevätsäässä kampanjointi toreilla ja turuilla on paljon miellyttävämpää kuin maaliskuun puolivälin pakkasissa tai loskassa.

Parempien kelien toivotaan myös lisäävän kansalaisten intoa lähteä äänestämään.

Vaalipäivän myöhentäminen siirtää myös hallitusneuvottelujen alkamista ja saattaa myös lykätä kansanedustajien pääsyä kesälomalle vaalikauden ensimmäisenä keväänä. Samoin uuden hallituksen ensimmäisen budjettiesityksen valmisteluun jäävä aika lyhenee.

Samalla lainmuutoksella presidentinvaalin ensimmäisen kierroksen vaalipäivä siirretään viikolla tammikuun neljänteen sunnuntaihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.