Kauppaa ja vartijoita uhkaa vuorokauden lakko

STT

Suuri osa kaupoista voi olla kiinni parin viikon päästä. Palvelualojen ammattiliitto PAM jätti tänään kauppaa ja vartiointialaa koskevan lakkovaroituksen. Vuorokauden mittaiset lakot alkavat aamukuudelta 16. huhtikuuta perjantaina, jos sopua uusista työehtosopimuksista ei synny.

Lakko ei sulkisi kaikkia kauppoja, sillä useat kaupat ovat avoinna yrittäjien ja heidän perheenjäsentensä voimin. Lakko vaikuttaisi lähinnä suurimpien vähittäiskauppojen toimintaan. Isotkin kaupat saattavat olla auki, vaikka niissä olisi normaalia vähemmän henkilökuntaa.

Kaupan sopimuksen piirissä on 170 000 työntekijää, jotka työskentelevät myyjinä, varastotyöntekijöinä ja konttorityöntekijöinä.

Kaupan työntekijöiden kiistassa on kyse lähinnä palkankorotuksista. Työnantajien palkankorotustarjous on 0,5 prosentin luokkaa, PAM haluaa saman verran lisää. Matalapalkka-aloilla prosenttikorotus on euroissa vähäinen.

Lakkovaroituksen ohella PAM on jättänyt valtakunnansovittelijalle myös ilmoituksen vartiointialaa koskevasta ylityökiellosta. Vartijoita on 7 000.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.