Järvi - Tanssiteatteri Kramppi

REIJA PALTTALA

TEATTERI

TANSSITEATTERI KRAMPPI

Järvi

Ensi-ilta Vuorilammella 14.7.2011

Laajavuoren Vuorilammen miljöössä tanssiteatteri Krampin esitys oli moni-ilmeinen ja yllätyksellinen. Vakava ja koominen virtasivat toistensa läpi, ja näytös hengitti rinnakkain ja lomittain esittäjien mukana liikkuvan yleisön kanssa.

Ennen pääesitystä nähty Tapausteatterin mininäytelmä tarjosi yhtäältä kuin teemallisen upotuksen sitä seuranneeseen esitykseen ja toisaalta commedia dell' arten tyyliin kiertävän ikivanhan teatterin roolimaskeineen.

Naamiot, musta palttoo ja sen sisältä ulos tulvehtiva valtaisa kangas - vuori - loivat oivan teemallisen rinnastuksen Krampin esitykseen, joka puolestaan leikitteli esittämisen ja olemisen veteen piirretyllä viivalla ja kyseenalaisti näiden eron.

Tätä silmälläpitäen sopikin mainiosti, että tanssijat jakoivat esityksen lomassa aurinkolaseja, joiden läpi saattoi halutessaan katsella esitystä. Onko esitys aidompi ilman laseja tai muita välikappaleita, vai onko se silloin jo olemista, voisi kysyä.

Esityksen paikka vaihtui useasti ja tanssijoiden liikerepertuaari sen myötä. Ympäristön eri tilat rakensivat samalla viitteitä monenlaisiin "näyttämöihin".

Katsojista poispäin juokseva ja sitten kohti kävelevä ryhmä toi ruohokentälle ikäänkuin urheilun näyttämön, sen vuoroin äänekkäät voittajat ja vaienneet häviäjät. Ja kun jalkaansa ontuen yksi hahmoista pysähtyi satunnaisten katsojien luo kysyen yhä uudelleen "are we human or are we dancer", kuten Killers- yhtyeen laulun Human kertosäe kuuluu, hahmo kosketti ja liikutti sijaiskärsijän tapaan.

Metalliverkkoaitaa ja sorakumpareita kuin hautoja vasten hievahtamatta seisovat hahmot pysäyttivät eteen kuvan ihmisistä sodan näyttämöllä, ja tanssijahahmojen siirtyessä metsän harjanteelle sai luonnon näyttämö sananvallan, sananmukaisesti.

Vihdoin vedessä melskattiin ja rakastettiin kaikessa toraisassa eloisuudessa, kunnes vedestä nousee kuin vesikansaa jostakin toisesta ajasta ja samalla omastamme: he katsovat meitä ja me niitä - katsojina kummatkin.

Ohjaus: Jaakko Nieminen. Esiintyjät: Veera Ahonen, Saga Elgland, Samuel Emery, Tiuku Holma, Katriina Huttunen, Marjukka Huttunen, Heta Hämäläinen, Vilja Mihalovsky, Minna Myllymäki, Milla Mäkikyrö, Mikko Nieminen, Laura Nuutinen, Sirpa Taulu-Puustinen, Joosua Virtanen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.