Häräntappoase - Kulissi

PAULIINA SIEKKINEN

KULISSI

Häräntappoase

Esitys 13.7.2011 Survo-Korpelan Latoteatterissa Kulississa voi sukeltaa täysin siemauksin nuoruuden turbulenssiin ja värisevään herkkyyteen. Harvinaista herkkua nuorelle yleisölle ja erityisen mukavaa jo kukkeimman nuoruuden ohittaneille, varsinkin jos löytää seurakseen ihka aidon teini-ikäisen. Anna-Leena Härkösen vuonna 1984 ilmestynyt romaani koukuttaa lukijansa hersyvällä ja ilmaisuvoimaisella kielellään ja uskaliaalla nuoruuden kuvauksella. Tuolloin teos myös kohahdutti, samoin kuin Sieppari ruispellossa kaksi vuosikymmentä aiemmin. Ja silti yhä vieläkin näytelmän väliajalla saattoi kuulla: "aika paljon siinä kyllä kiroillaan".

Kulissin toteutuksessa Häräntappoaseesta on kolme väkivahvaa tekijää, jotka kaikki toimivat hyvin. Kuten 10-vuotias seuralainen totesi: "Laitat siihen, että se oli monipuolisesti hyvä, ja menisin katsomaan uudelleen." Pasi Saarisen ohjaus antaa paljon tilaa näyttelijöiden tulkinnoille ja saavuttaa ansionsa siinä, että henkilöt ja kokonaisuus kypsyy ja tiivistyy loppua kohti. Saarinen ei ole lähtenyt kellumaan kielellisen huumorin nosteeseen, vaan löytää sen alta askarruttavaa ja viehättävää totisuutta. Niinkin arasta aiheesta kuin seksuaalisuuden herääminen, Saarinen ohjaa tyylikkään, nuoria ja nuoruutta arvostavan ja kunnioittavan näytelmän.

Anne Joutsimäen koreografiat tuovat näyttämölle onnistuneesti herkkyyden ja aistikkuuden, jota muutoin olisi vaikea esittää. Koreografiat kokoavat suuren näyttelijäporukan myös energisiin joukkokohtauksiin, jotka ovat Kulississa aivan erityisen valloittava ominaispiirre; niiden vaikuttavuus häkellyttää aina uudelleen. Ville Ojasen ja Riku Mäkelän ohjaama ja livebändin soittama musiikki ja komeasti kajahtavat yhteislaulut siivittävät niinikään tarinaa lentoonsa.

Näyttelijät tekevät suurimmaksi osaksi konstailematonta ja luontevaa työtä, äitien jyrkkä karrikointi "aivan menneisyytenä" toisaalta lienee varsin perusteltuakin. Pääpari Allua ja Kerttua esittävät Jarkko Happonen ja Eeva Sutinen loistavat molemmat omaleimaista valoa; heidän hyvin toimivaa yhteistyötään on ilo seurata. Iiro Sillankorva luo aidosti rasittavan puberteettisen Rutasen, josta löytyy umpimielistä ja poukkoilevaa tunneskaalaa vaikka muille jakaa. Joonas Kunnela tekee vahvan roolityön ulkopuolisuuden kanssa kamppailevana Taunona. Ville Soikkeli, Rami-Jussi Ruodemäki, Anna Huotari ja Ulla Kyllönen nuorina ovat kaikki raikkaita ja hauskoja.

Jos saapuminen Torvenkylään tuntuu väkinäiseltä ja nihkeältä, niin lopulta sieltä ei kuitenkaan tahtoisi lähteä pois. Näin käy Kulissin ladossa - ja joskus nuoruudessakin.

Teksti: Anna-Leena Härkönen. Dramatisointi: Nina Erjomaa. Ohjaus: Pasi Saarinen. Musiikin ohjaus: Ville Ojanen ja Riku Mäkelä. Koreografia: Anne Joutsimäki. Pääosissa: Jarkko Happonen, Eeva Sutinen, Iiro Sillankorva, Ville Soikkeli, Rami-Jussi Ruodemäki, Anna Huotari, Joonas Kunnela, Ulla Kyllönen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.