Tallari - Sinisiä puita

JUHANA UNKURI

TALLARI

Sinisiä puita

Kansanmusiikki-instituutti Vuonna 1986 perustettu Tallari on maamme ensimmäinen ja ainut kansanmusiikin ammattiyhtye. Kaustisella kansantaiteenkeskuksessa päämajaansa pitävän Tallarin toimintaa tukevat opetusministeriö, Yleisradio ja Kaustisen kunta. Tukea saavana yhtyeenä se vertautuu esimerkiksi jazz-orkesteri UMO:on. Tallari on pitänyt yli 2 500 konserttia ja esiintynyt 22 maassa.

Sinisiä puita -tuplalevyltä löytyy muun muassa polkkaa ja muita pelimannisävelmiä, kansanlauluja, suomalaista tanssimusiikkia historian hämäristä ja Tallarin omaa tuotantoa. Osa kappaleista on instrumentaaleja.

25 vuoden kokemus kuuluu laatuna. Levyllä kuullaan esimerkiksi haitareita, viulua ja kontrabassoa. Tulkinnasta ja sovituksista löytyy voimaa ja dramaattisuutta. Näissä sävyissä vertailukohtaa voi hakea vaikkapa klassisesta musiikista. Toisaalta levy tarjoaa lyyristä herkistelyä. Iskelmänkin Tallari taitaa hyvin, sen osoittaa tulkinta Laulava sydän -kappaleesta. Oma tuotanto kestää hyvin vertailun muuhun materiaaliin.

Levyä ei voi syyttää miltään osin hengettömyydestä tai virkamiesmäisyydestä. Silti pelimanni-ilottelua ja musiikillista hetken hurmaa olisi kaivannut vähän enemmänkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.