Klovni - Kyllä nolottaa

KAISA HILTUNEN

ELOKUVAT

KLOVNI - KYLLÄ NOLOTTAA

(KLOVN: THE MOVIE)

Tanskalainen komediasarja Klovn (2005-2009) esitettiin FST5:llä nimellä Kyllä nolottaa. Nyt valkokankaalla nähtävä Klovni - Kyllä nolottaa ei ole suoranaisesti jatkoa sarjalle, joten sarjan näkeminen ei ole elokuvan ymmärtämisen edellytys.

Päähenkilö Frank ( Frank Hvam) on hyväntahtoinen, mutta vähän yksinkertainen. Frankin kohtalona on ajautua nolosta tilanteesta toiseen. Nuo tilanteet liittyvät elokuvassa lähes poikkeuksetta navan alapuoliselle alueelle.

Frankin seksihullu ystävä Casper ( Casper Christensen) on ideoinut kanoottiretken, jonka ainoa tarkoitus on saada paljon naista. Frankin vaimo on juuri saanut tietää olevansa raskaana, mutta epäilee, onko Frankista isäksi. Frank päättää kidnapata retkelle mukaan 13-vuotiaan sukulaispojan Bon ( Marcuz Jess Petersen) osoittaakseen, että hänessä on kuin onkin isäainesta.

Klovni ylittää säädyllisyyden rajat ja nauraa asioille, joille ei pitäisi nauraa. Tai se ei naura suoraan, vaan tyyli on ironinen. Teemana on halujensa ohjaamien aikuisten taantuminen vastuuttomiksi örveltäjiksi, minkä seurauksena ujo Bo joutuu nöyryytyksen kohteeksi.

Klovnia on verrattu Boratiin (2006). Boratin fani tykkää todennäköisesti Klovnista, mutta osuvampikin vertailukohta löytyy. Ohjaaja Mikkel Nørgaardin maanmies Lars von Trier koetteli sovinnaisuuden rajoja vammaisuutta käsittelevässä dogma-elokuvassaan Idiootit (1997) niin mieleenpainuvasti, että Klovnin temput eivät tunnu uusilta.

Klovni herättää reaktioita, mutta sen tarkoitusperät jäävät hämäriksi. Se tuntuu venytetyltä tv-sarjan episodilta. Tyyli alkaa puuduttaa pitemmän päälle. Montako kertaa pienelle kikkelille jaksaa yhdessä elokuvassa nauraa?

Bon kautta katsoja saattaa sentään hieman emotionaalista tarttumapintaa tarinaan. Mies- ja naiskuvansa osalta Klovni on hyvin perinteinen.

Ohjaus: Mikkel Nørgaard. Pääosissa: Frank Hvam, Casper Christensen, Mia Lyhne ja Iben Hjejle. Tyylilaji: komedia (K 15).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.