Charlie Chaplin - Chaplinin poika, Kultakuume, Sirkus, Kaupungin valot, Nykyaika, Diktaattori

Hannu Waarala

DVD

CHARLES CHAPLIN

Chaplinin poika, Kultakuume, Sirkus, Kaupungin valot,

Nykyaika, Diktaattori

Soul Media

Charlie Chaplinin (1889-1977) nerokas luomus oli hänen kulkurihahmonsa, elokuvahistorian tunnetuin fiktiivinen henkilö. André Bazinin mukaan kulkurin tarina läpäisee koko Chaplinin tuotannon - sekä olemuksellisesti että temaattisesti.

Chaplinin varhaiskauden mykkäelokuvissa kiinnittää huomiota kulkurin anarkistinen ja kapinallinen suhde ympäröivään todellisuuteen, sosiaalisen elämän hierarkkisiin rakenteisiin. Chaplin kommentoi yhteiskunnan ja ihmisen tilaa terävästi pantomiimin keinoin ja liikkuvan kulkurihahmonsa välityksellä.

Kulkurin varhaisvaiheessa selviytymisen hintana on jopa ilkeyttä, pantomiimista ivaa ja väkivaltaisia temppuja. Chaplin ei kaihda olemassaolon taistelun kuvausta myöskään negatiivisten ilmiöiden suhteen. Hän oli hyvin selvillä siitä, että komiikalla on hintansa ja julma puolensa. Vsevolod Meyerholdin sanoin: Nauru, sääli, kauhu.

Kulkurihahmo kokee syvällisen muutoksen Chaplinin siirtyessä pitkien elokuvien pariin. Tämä kehitys, myytin variaatio ja lopulta sen purkaminen, alkavat jo Chaplin pojasta (1921) ja se jatkuu erilaisin painotuksin aina ohjaajan myöhäistuotantoon, Hongkongin kreivittären (1967) sosiaalisen pelin politiikan kuvaukseen asti.

Mestariteokset Kultakuume (1925), Sirkus (1927), Kaupungin valot (1931), Nykyaika (1936) ja Diktaattori (1940), ovat tyhjentymättömiä ajankuvia 1900-luvun suurista yhteiskunnallisista ja inhimillisistä kysymyksistä. Emotionaalisesti latautuneita, tragikoomisia visioita ahneudesta, eriarvoisuudesta, modernin teollisuuden orjuudesta, mielivallasta ja väkivallasta.

Bazin tiivistää Chaplin Nykyajan katoamattoman auran: " Nykyaikaa voidaan pitää esityksenä ihmisen ja hänen luomiensa esineiden ristiriidasta, joka koneiden aikakaudella vaikuttaa myös historiaan ja yhteiskuntaan. Omaperäisten gagien alkuunpanevasta voimasta tulee näin koko elokuvan inhimillinen ja moraalinen teema."

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut