Rovaniemen markkinoilla - Viitasaaren kesäteatteri

Pauliina Siekkinen

Rovaniemen markkinoilla

Viitasaaren kesäteatteri

Esitys 7.7.2011 "On toivotonta ja sitä paitsi paperin ja painomusteen haaskausta ryhtyä ruotimaan tekelettä sitä tarkemmin."

Näin penseästi suhtautui Aamulehden kriitikko Olavi Veistäjä vuonna 1951 valmistuneeseen elokuvaan Rovaniemen markkinoilla.

Kollega Eugen Terttula niittasi yksiselitteisesti: "Törky on törkyä."

Kriitikoiden kuivakkaat tuomiot eivät estäneet kansan ylittämätöntä suosiota; Reino Helismaan ja Toivo Kärjen legendaariset kappaleet soivat kaikkien huulilla. Pohjoisen jätkät hurmasivat suoruudella ja suoraselkäisyydellä, ylpeänä omasta identiteetistään. Ruutupaidasta ja repusta tuli vapauden ja itsenäisyyden vertauskuva, ja rattoisat rallit valoivat tulevaisuudenuskoa sodan rampauttamaan Suomeen.

Yllättävää on, että Rovaniemen markkinoilla saa kantaesityksensä teatterilavalla vasta nyt, 60 vuotta ilmestymisensä jälkeen. Juoni ei ole kommelluksineen kummoinen, mutta rattoisa meno ja syömmeen käyvät laulut sopivat harmittoman hyväntuuliseen kesäteatteri-iltaan täydellisesti.

Viitasaaren Savivuoren maisemissa on näytelmään istuvaa pohjoista karuutta ja jylhyyttä, ja ohjaaja Ville Virkkunen on saanut hyppysiinsä kolmikon, joka täyttää Esa Pakarisen, Jorma Ikävalkon ja Reino Helismaan saappaat mainiosti omalla tyylillään. Lari Keränen, Manu Havisalmi ja Toni Jalkanen tekevät niin suoraselkäistä ja avointa työtä, ettei siitä voi olla haltioitumatta.

Virkkunen saa näytelmän pyörimään kauttaaltaan kepeällä ja rennon sutjakkaalla otteella. Laulut lauletaan pelottomasti, vaikkei joka sävel ihan kohdalleen osuisikaan. Viitasaaren teatterissa huokuu reilu yhdessä tekemisen meininki, jossa ilon ja komiikan lomassa tavoitetaan myös kaihon sävelet.

Käsikirjoitus: Reino Helismaa. Musiikki: Toivo Kärki. Ohjaus ja dramatisointi: Ville Virkkunen. Rooleissa: Lari Keränen, Manu Havisalmi, Toni Jalkanen, Mervi Turpeinen, Katri Häti, Antti Äijänen, Kati Hyvärinen, Niina Pekkanen, Saara Kananen, Noora Pekkanen, Anne-Mari Ijäs, Janina Haapakangas.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.