Sijamuotoja - Taidekeskus Purnu

RAISA JÄNTTI

NÄYTTELYT

TAIDEKESKUS PURNU

Sijamuotoja

Orivedellä 14.8. saakka

Taidekeskus Purnun kesänäyttely avaa oven globaaliin katastrofiin. Brändit, mainokset, muotikuvat ja kirjainlyhenteet muodostavat salakielen, jota me tahtomattammekin opimme ymmärtämään.

Samassa maailmassa viaton asetelmamaalauskin muuttuu öljyiseksi vanitas-aiheeksi. Maiju Salmenkiven hienoissa teoksissa pinnan maalitäplät vaikuttavat salamavalojen välähdyksiltä, joiden taakse hetket hitaasti haalistuvat.

Kun taide eristää kaikkialle tunkeutuvan visuaalisen kulttuurin paloja tutkimuksen kohteeksi, tuntuu kuin katsoisi hyönteisiä mikroskoopilla. Erityisen kiinnostavasti tämän tekee Katri Kuparinen, joka käyttää materiaalinaan muotilehtien kuvia.

Taiteilija leikkaa kuvista paloja ja asettelee niitä päällekkäin - näin muodostuu kerroksellisia, groteskeja kasvoja, joiden päällä kävelee hyönteisiä. Viesti tuntuu selvältä: nämäkin kauniit kuvat (ja ihmiset) ovat osa biologista kiertokulkua. Kasvien ja hyönteisten voima on kiistaton.

Samankaltainen kaiken katoavaisuuden ajatus löytyy Saara Ekströmin kauniista, salaperäisistä mustavalkoisista valokuvista.

Hedelmien ja kukkien alta paljastuu hiuksia ja lunta. Kuvissa on voimakas menetyksen tunne.

Näyttelyssä on paljon vahvoja valokuvia. Susanna Majurin fantasiakuvissa sukelletaan veteen, karhun turkkiin ja talvimaisemaan. Uudenaikaisella tekniikalla luoduissa kuvissa on jotain hyvin vanhaa ja tunnistettavaa, halu yhteyteen luonnon kanssa.

Tuomo Mannisen ryhmäkuvat ovat realismin janan toisessa päässä. Mannisen kuvaamat työ- ja harrastusyhteisöt näyttävät arkisen tavallisilta, mutta kertovat juuri siksi pienillä eleillä paljon meistä ihmisistä ja meidän sosiaalisista suhteistamme.

Mielikuva hyönteisistä mikroskoopissa palautuu vahvasti mieleen Elina Brotheruksen valokuvien kohdalla. Kuvissa on tanssijoita, joiden liikekieli ja ruumiinrakenne kertovat vuosien kurista ja harjoittelusta.

Klassisen baletin ja modernin tanssin ihmiset näyttävät lihaksineen ja liikkeineen eri eläinlajeilta.

Kaikkien ihmiskulttuurin kuvien jälkeen on ihanaa uppoutua Jenni Tieahon pajuhevosten tervantuoksuun. On uskomatonta, että elävännäköiset fantasiahevoset on taivutettu pajusta. Merihevosen pyörteet vangitsevat katseen kuin virtaava vesi.

Taidollaan hätkähdyttävät myös Anne Koskisen veistokset. Pienet pronssihiiret loukuissaan tuovat eläinten ja ihmisen maailman yhteen - surullisen koppuraiset hiirenruumiit ovat niin aidon näköisiä, että niistä tulee nurinkurisesti hyvälle tuulelle. Näissä kamppailuissa pronssi on korvannut elolliset olennot.

Purnun kuraattorin Timo Valjakan mukaan näyttelyssä ei ole varsinaista teemaa, vaan taiteilijoita yhdistää heidän vahva yksilöllisyytensä.

Taidekeskus Purnun kesänäyttely Sijamuotoja (Mustasaari 63, Orivesi) 14.8. saakka. Avoinna joka päivä kello 11-18.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.