Suomalainen odysseia - Väinölän yhteisö

Jorma Pollari

Väinölän yhteisö

Suomalainen odysseia

Ensi-ilta Vilppulassa 3.7.2011 Hindulaiset uskonnolliset vaikutteet ovat levinneet Suomeen viime vuosisadan alusta lähtien muun muassa Suomen teosofisen seuran kautta. Teosofit tutkivat uskontojen ajatonta ja salattua viisautta, jonka peruskäsitteitä ovat karman oppi sekä jälleensyntyminen. Teosofisten ihanteiden soveltamista käytäntöön kuvailee myös Väinölän yhteisön kesänäytelmä Suomalainen odysseia.

Suurinta taidetta Väinölän yhteisön elämässä luo pyrkimys keskinäiseen veljesrakkauteen. Rakkaus on siten luontevasti myös tämän kesän spektaakkelin pääteema. Jo 29-vuotiaan kesäteatterin produktio on kuin yleistietopaketti teosofisia oppeja ja ihanteita toteutettuna perinteisen kesäteatterikomiikan keinoin. Eikä synny hajuvesi + lihapullat -yhdistelmää, vaikka niin luulisi. Päinvastoin: opit saadaan uskottavasti kuvattua avuksi mitä arkisimpiin ihmiselämän probleemiin.

Osaan kohtauksista (erityisesti monologeihin ja jopa dialogeihin) on kuitenkin upotettu niin paljon teosofista tulkintaa elämästä, että hetkittäin näytelmä on vaarassa muuttua opetustuokioksi varsinaisen tarinan hyytyessä sivuosaan. Sellaista kannattaisi välttää, jos ei halua vaikuttaa uskonnon tuputtajalta.

Parhaimmillaan Suomalainen odysseia on taas visuaalisesti poikkeuksellisen näyttäviä joukkokohtauksia, jotka syntyvät upeasta puvustuksesta, kiehtovasta koreografiasta ja tyylikkäästä tehosteiden käytöstä. Myös replikoijien toiminnallisuuteen näyttämöllä on kiinnitetty huomiota niin, että kohtaukset pysyvät hienosti elävinä kaikilta osiltaan.

Esiintyjäkaarti osaa näytellä rennosti ja läsnäolevasti. Niin yksittäisissä roolisuorituksissa kuin joukkokohtauksissakin riittää paljon erilaisia pieniä yksityiskohtia, joita kannattaa huomioida rakkauden aallokoissa kamppailevan lemmenparin tarinaa seuratessa. Ikuisuus, menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus ovat läsnä kaiken aikaa.

Suomalainen odysseia on taatusti Suomen kesäteatteritarjonnassa omaperäisin ja valtavirrasta poikkeavin näytelmä. Siinä luovuuden elementit konkretisoituvat aiemmin mainitsemieni ansioiden lisäksi myös kielen rikkautena: savon murteesta aina kalevalalaiseen runokieleen riittää kuunneltavaa. Pahaa ei tee sekään, että teksti tarjoaa pohdittavaa niin teosofeille kuin muullakin tavoin ajatteleville.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut